Учора в парламенті відбулася зустріч Голови Верховної Ради Андрія Парубія з Головою Сейму Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом (на знімку).

 


Вони обговорили питання регіонального співробітництва, підтримки союзників і узгодили план дій, який реалізовуватимуть найближчим часом у тісній і конструктивній співпраці. Торкнулися питань, пов’язаних із ситуацією на сході країни та в Криму.


Голова Сейму, акцентуючи увагу на визначних подіях в Україні, зазначив, що тепер «треба починати розбудовувати нову історію, і це важливо для обох країн». Він підкреслив, що у наших країн є спільна мета: «Ми маємо розбудовувати нове майбутнє. Це майбутнє повинне мати під собою надійну основу».


Учасник делегації, автор так званого «плану Маршалла для України» Гядімінас Кіркілас підкреслив, що перед країнами Європи і особливо перед Україною стоять великі завдання щодо реалізації цього плану, зокрема, необхідна резолюція Європарламенту, відповідальним є питання виконання умов і проведення реформ. Він подякував голові Комітету у закордонних справах Ганні Гопко за активну роботу, а також профільним комітетам, які просуватимуть цю ідею, використовуючи всі можливості, та повідомив, що литовський парламент уже схвалив цей план.


У зустрічі також взяли участь: голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Мустафа Джемілєв, заступник голови Комітету у закордонних справах, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Борис Тарасюк, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.


***


Пізніше учасники зустрічі дали брифінг у стінах парламенту. Серед зовнішньополітичних пріоритетів Литви — підтримка України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Для України велика честь приймати з офіційним візитом Голову Сейму Литви, яка є одним з найбільших і надійних союзників України в останні роки», — сказав він.


А. Парубій зазначив, що Литва близька нам спільною історією, яка має багато століть. До того ж дуже важливо, що ключові ініціативи з підтримки України теж надходять від Литви. «Саме з литовського парламенту вийшла ініціатива з підтримки України, яка сьогодні широко обговорюється і знаходить дедалі більше прихильників в Євросоюзі та США — план європейської допомоги нашій країні (так званий план Маршалла). Потім він був підтриманий на з’їзді Європейської народної партії», — наголосив Голова Верховної Ради.


Андрій Парубій подякував Голові Сейму Литви за підтримку України під час отримання безвізового режиму, на шляху до ухвалення Угоди про асоціацію з ЄС, за лікування і реабілітацію воїнів АТО. «Ми обговорили питання регіональної співпраці, підтримки наших союзників та узгодили план дій, який спільно реалізовуватимемо в найближчий період у тісній і конструктивній співпраці», — розповів глава українського парламенту.


Голова Сейму Литви Вікторас Пранцкєтіс привітав Україну з набуттям чинності Угоди про асоціацію з ЄС. «Всі наші починання спрямовані на поглиблення і подальший розвиток успішної України», — наголосив він.


Також глава литовського парламенту повідомив, що відбуде до Херсонської області на лінію розмежування з Кримом. «Так ми хочемо продемонструвати, що не визнаємо і ніколи не визнаємо агресивні дії Росії. Від давніх часів Литва була дуже вдячна, коли, наприклад, США ніколи не визнавали окупацію Литви Радянським Союзом. І тому те саме ми готові зробити для України», — підкреслив Вікторас Пранцкєтіс.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.