Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень «Пента»:
— Протягом нової сесії триватиме розгляд подань Генпрокуратури щодо зняття недоторканності з народних депутатів. Ця тема стане стрижневою восени.

Також у вересні мають розглянути урядові законопроекти, пов’язані з освітньою, медичною і пенсійною реформами. На них чекає різна доля. Найскладніше буде з проектами законів, які стосуються охорони здоров’я. Не всіх їх ухвалено в першому читанні на попередній сесії. Тому знайти підтримку для цих документів буде важко з різних причин. Для проведення освітньої і пенсійної реформ шансів більше. Всі ці питання стануть предметом гострих політичних, ідеологічних дискусій у сесійній залі.


На початку сесії гостро постануть кадрові питання. Зокрема, в Центральній виборчій комісії, Фонді державного майна, Рахунковій палаті та в уряді. Також народним обранцям треба буде визначитися з кандидатурою керівника Національного банку. А от щодо ЦВК, поки що не бачу передумов для розв’язання проблеми. Є клінч інтересів. Президент — за повне оновлення Центрвиборчкому, а деякі фракції не хочуть, щоб «їхні люди» йшли з комісії. Під час обрання голови Рахункової палати можливі зіткнення партійних інтересів. Хоча частково кадрові питання вирішуватимуться.


На початку сесії резонансною темою може стати законопроект про окуповані території. Крім того, восени традиційно розпочнеться бюджетний процес.


Андрій Миселюк, директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог»:
— Народні депутати продовжать роботу над пенсійною і медичною реформами. Окрім того, на порядку денному буде тема землі. Частина парламентаріїв намагатимуться просунути закон, який його відкриватиме.


Щодо механізму ухвалення рішень, не виключаю ситуативної домовленості фракцій «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» з так званими олігархічними групами, фракцією «Опозиційний блок». Особливо щодо бюджету. Навколо цього питання точитимуться надзвичайно запеклі баталії. Із фракціями «Батьківщина» та «Самопоміч» компромісів буде небагато.


Усіх хвилює, чи варто очікувати нових подань від Генеральної прокуратури на зняття депутатської недоторканності. Це вноситиме додаткову нервозність, можливо, хаотичність у дії парламентаріїв і не сприятиме нормальній законодавчій роботі.


Олександр Палій, політолог:
— Цієї осені насамперед розглядатимуть чотири основні реформи: медичну, освітню, пенсійну і судову. Все це давно назріло. Основна дискусія вестиметься навколо цих змін та кадрових призначень, зокрема, в уряді. Також триватимуть запеклі дебати щодо подань Генпрокуратури про зняття недоторканності з народних депутатів.


В опозиційних законопроектів шансів на ухвалення майже немає. Опозиція переважно займається популізмом. Але, якщо їхні проекти законів будуть якісними, не виключаю, що вони можуть знайти підтримку в сесійній залі. Хоч віриться мало, адже серед парламентської меншості не надто багато хороших законотворців.