Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко готує звернення до омбудсмена Валерії Лутковської та до ОБСЄ з проханням відреагувати на порушення прав людини.

«Вони так переживають за видворену російську пропагандистку, то може згадають й про українців — політв’язнів Кремля, серед яких студенти без права на навчання, режисери без права на екстрадицію, журналісти без права на звільнення», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Ірина Геращенко.

Серед політв’язнів Кремля є єдиний студент — Олександр Кольченко, українець, студент географічного факультету Таврійського національного університету. Попри те, що російське законодавство дозволяє заочну і дистанційну форму навчання, Олександру відмовили в його фундаментальному праві — на освіту. Мовляв, ТНУ не має в РФ акредитації.


Перший заступник глави парламенту звернулася і до українських студентських організацій: «Світ має знати, що Кремль хапає молодих українців, таємно вивозить їх в свої тюрми й залишає без права на медицину і освіту. Згадайте сьогодні Олександра. Ми повинні посилити спільну зі студентством усього світу боротьбу за його звільнення».


Крім того, Ірина Геращенко просить Міносвіти призначити Олександру Кольченку іменну стипендію, що буде важливо для його родини.