Погоджувальна рада


Сьогодні стартує новий політичний сезон — відповідно до статті 83 Конституції відкриється сьома сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Нова політична осінь обіцяє бути гарячою — це засвідчила вчорашня погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій і груп, на якій узгоджували порядок денний нової сесії.


На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що нова парламентська сесія пройде під знаком п’яти реформ — судової, освітньої, медичної, пенсійної та реформи парламенту. 

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віталій Хомутиннік.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відзначив, що минулої весни парламентарії напрацювали базу для важливих фундаментальних реформ. «І маємо шанс і відповідальність, щоб кожну з реформ розглянули в сесійній залі», — сказав А. Парубій. За його словами, кожна реформ потребує дуже детального, ґрунтовного, фундаментального розгляду. «Кожна з реформ несе фундаментальні зміни і за нею стоять долі людей», — зауважив глава парламенту. При цьому А. Парубій висловився за розгляд усіх реформ у парламенті за повною процедурою з системним тривалим розглядом кожного законопроекту.


Голова Верховної Ради також повідомив, що до проектів реформ надійшло дуже багато поправок від народних депутатів. Зокрема, до проекту медичної реформи надійшло 893 поправки від народних депутатів, до освітньої реформи — 1700 правок, із них 600 відхилено, до законопроектів про зміни до кодексів, які завершують судову реформу, — майже 5 тисяч правок. Рекорд побила пенсійна реформа — до неї надійшло 2100 правок. До того ж А. Парубій зазначив, що кожна з цих реформ може забирати день або й декілька пленарних днів для розгляду всіх поправок.


Глава парламенту закликав депутатів налаштуватися на дуже ґрунтовну роботу з розгляду всіх реформ, а розпочати запропонував з розгляду освітньої реформи. На думку А. Парубія, всі реформи треба пройти за два-три пленарні тижні.


Окрім того, на новій парламентській сесії Верховна Рада має розглянути кадрові питання — обрання голови Рахункової палати, ЦВК та Уповноваженого з прав людини. Під час нової парламентської сесії також буде збережено попередню практику «тематичних днів».


Вимагають підвищення мінімальної заробітної плати


Лідер депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що фракція БПП вимагає від уряду підвищити мінімальну заробітну плану до 4 тисяч гривень. «Окрім підвищення пенсій, ми вимагаємо від уряду і подальшого підвищення мінімальної заробітної плати до 4 тисяч гривень», — сказав він.


Парламентарій висловився за невідкладне впровадження пенсійної реформи, яка дасть змогу підвищити пенсії мільйонам українців. «При цьому буде запроваджено справедливе та гідне нарахування пенсій, скасовано податок для працюючих пенсіонерів», — зауважив А. Герасимов. Лідер фракції БПП також виступив з ініціативою створити Міністерство у справах ветеранів, у якому мають працювати ветерани і яке має очолювати ветеран.

«Це значно підвищить якість турботи про долю ветеранів у нашій країні», — зазначив депутат. Голова фракції БПП підкреслив, що ключовим принципом роботи народних депутатів цієї сесії має стати відповідальність: відповідальність перед державою, відповідальність перед українським народом. А головним завданням для парламенту, за словами Герасимова, має стати «тримати високий темп реформ». «Зупинка чи уповільнення реформ є не меншою загрозою, ніж військова агресія, — сказав лідер фракції БПП. — Жодна фракція, жоден народний депутат не має права перебувати в опозиції до України. Всі ми несемо велику відповідальність перед українським народом». Серед пріоритетних питань сьомої сесії Артур Герасимов назвав завершення реформи освіти, провадження медичної, пенсійної та судової реформ.


Фракція Радикальної партії пропонує з 1 жовтня збільшити мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень, заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. За його словами, головна реформа, яка наразі потрібна для країни, — щоб українці мали роботу та гідну зарплату. Він нагадав, що команда Радикальної партії уже запропонувала покроковий антикризовий план подолання економічної прірви у країні й пропонує встановити з 1 жовтня мінімальну зарплату на рівні 5 тисяч гривень. «Але водночас із підвищенням зарплати необхідна модернізація основних фондів, відродження економіки, продаж готової продукції, розвиток підприємництва, зниження відсоткових ставок за банківськими кредитами», — підкреслив Ляшко.


Лідер радикалів розкритикував медичну реформу, навівши приклад Остерської міської лікарні на Чернігівщині, де вже перевели фінансування медицини на місцеві бюджети, і лікарі півроку не отримують зарплати.

Фінансування медицини та освіти, виплати зарплат лікарям та вчителям, на думку Ляшка, — це завдання держави, яке не можна перекладати на місцеві бюджети. Ляшко також висловився за надання дотацій на кожну селянську родину, яка утримує корову, на фермерів.


План вступу до ЄС та НАТО


Фракція «Народний фронт» вимагає від уряду розробити план вступу України до Європейського Союзу та НАТО, заявив лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.


«На нашу думку, Верховна Рада повинна ухвалити закон, у якому буде чітко зафіксовано порядок вступу в ЄС та НАТО, — сказав Бурбак. -З огляду на це, ми вимагаємо від уряду розробити план вступу, що має лягти в основу такого законодавчого акту».


«Ми вважаємо, що цей курс має бути об’єднавчим і безальтернативним для українських демократичних патріотичних сил», — сказав Бурбак.


Опозиція до влади, але не до народу


Лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко запропонувала невідкладно зібратися на екстрене засідання у парламенті за участю керівництва держави, представників громадськості для обговорення катастрофічної ситуації в Україні та недопущення самознищення української нації.


«Критерієм ефективності реформ є не їхня кількість і не гучні оголошення про них, а щастя і покращення життя кожної людини, заможність кожної родини», — наголосила політик.


Юлія Тимошенко звернула увагу, що згідно з даними ООН, за рівнем щастя Україна входить в останню десятку серед всіх країн, поряд з Ботсваною, Центральноафриканською республікою та Венесуелою.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив, що опозиція може бути до влади, але не до людей. «Коли члени уряду говорять, що українці забагато їдять, або що не всім українцям потрібна освіта, це викликає у людей недовіру до влади та зневіру, лють, розчарування та апатію», — сказав парламентарій, навівши сумні статистичні дані: 30 відсотків українців нині на заробітках, села на 60 відсотків спустіли і в них живуть переважно літні люди та діти заробітчан. В одному з районів із 15 шкільних автобусів працює три. У гірських районах лише по дві «швидкі допомоги», при цьому всі лікарі та фельдшери отримали військові повістки. Пенсійна реформа, на думку депутата, викликає у людей лише «чорний гумор» — люди вже кажуть так: «Хочеш допомогти державі — помри до пенсії». Березюк наголосив, що дефіцит Пенсійного фонду треба скорочувати не за рахунок людей, а за рахунок трансферного ціноутворення, наведення ладу на митниці.


Співголова депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко висловив думку, що перед парламентом є два ключові питання — завершення військового конфлікту, досягнення миру, відновлення територій та вихід із економічної кризи. «Немає військового сценарію вирішення військового конфлікту на сході України, — вважає депутат. — Сьогодні мінський процес зайшов у глухий кут і потрібен новий план розв’язання військового конфлікту, і цей план має розроблятися за участю й українського парламенту». Бойко закликав уряд відзвітувати за час роботи і представити програму виходу з кризи. «Якщо уряд цього не зробить — він повинен піти у відставку, а парламент саморозпуститися», — заявив Бойко.


Віталій Хомутиннік (ДГ «Відродження») звернув увагу на те, що на новій сесії необхідно нарешті законодавчо врегулювати питання про реінтеграцію Донбасу. «Ми чули від Президента, що законопроект готовий, але він досі не зареєстрований у парламенті», — сказав депутат. На думку Хомутинніка, тільки дві реформи мають шанси на ухвалення в парламенті — судова та пенсійна, але це може відбутися лише за глибокого та системного опрацювання цих документів за участю парламентських комітетів та народних депутатів. «Медичну реформу уряд має взагалі відкликати, щоб не лякати людей платними послугами, — додав парламентарій. — Освітня реформа зводиться тільки до технічного врегулювання певних питань, а для системних змін потрібні гроші, але уряд фінансувати більше цю галузь не хоче».


Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») поінформував, що депутатська група продовжить своє існування і що він передасть главі парламенту заяви народних депутатів, котрі увійдуть до групи. Парламентарій закликав ухвалити освітню реформу, яка вже пройшла широке суспільне обговорення і консолідує різні політичні сили на відміну від переформатування Кабінету Міністрів. Депутат відзначив, що важливим на новій сесії буде і підготовка Держбюджету на наступний рік.


Парламентські пріоритети


Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що бюджетний процес потрібно пройти за всіма етапами і запропонував провести нараду за участю Прем’єр-міністра щодо бюджетного процесу.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко назвала основним пріоритетом парламенту на цю сесію імплементацію законодавства відповідно до Угоди про асоціацію. «На погоджувальній раді прозвучали позиції, що уряд має розробити план подачі членства до ЄС та НАТО. Але, насправді, нашою дорожньою картою має стати виконання Угоди про асоціацію. Я хочу зазначити, що і уряд, і парламент, на жаль, значно відстають від графіка виконання позицій імплементації Угоди про асоціацію», — сказала політик.


«Ми не можемо зволікати виконанням Угоди про асоціацію. І є неправильним той факт, що в уряді ще й досі не створена нормальна експертиза законодавства відносно відповідності до стандартів ЄС. І тому я звертаюсь до Голови Верховної Ради, щоб найближчими днями провести спеціальну нараду за участю голів фракцій, голови профільного комітету, віце-прем’єра з питань євроінтеграції, аби ми промоніторили невиконання наших зобов’язань. І як пріоритетом на цю сесію поставити імплементацію законодавства до наших зобов’язань щодо Угоди про асоціацію», — зауважила Ірина Геращенко.


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів заявив, що сьогодні маємо перші результати стабілізації ситуації у державі. «Результати економічного зростання, у містах і селах відчутні результати децентралізації, активно триває ремонт доріг, оживає робота багатьох підприємств, зростає зарплата, рейтинги України підвищуються зі «стабільного» до «позитивного», — сказав урядовець. — Сьома сесія може стати справді історичною — уряд посилює комунікацію з парламентом. Представником уряду у Верховній Раді буде призначено народного депутата Вадима Денисенка». Степан Кубів звернувся до Голови Верховної Ради з проханням у день відкриття сьомої сесії Верховної Ради восьмого скликання надати п’ять хвилин для виступу Прем’єр-міністру України.


Голови комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного. Зокрема, голова соціального комітету Людмила Денісова закликала до жовтня ухвалити пенсійну реформу, яка вже пройшла обговорення у профільних комітетах, з тим, щоб з 1 жовтня уряд міг підвищити пенсії. А голова інформаційного комітету Вікторія Сюмар закликала ухвалити законопроекти про трансляцію українських телерадіоканалів у зоні АТО, а також законопроект про висвітлення роботи Верховної Ради. Голова фінансового комітету Сергій Рибалка закликав негайно призначити Голову НБУ.


На погоджувальній раді депутати вирішили у середу працювати увесь день у парламентських комітетах.

Факт

За пропозиціями парламентських комітетів до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради восьмого скликання пропонується внести 2750 законопроектів.