Рішення місцевих рад підтримала регіональна робоча група з підготовки перспективного плану формування територій громад Рівненщини. Тож ці пропозиції планують розглянути на найближчій сесії Рівненської облради, яка має відбутися шостого вересня.

 

На знімку: голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук та заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко під час засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Рівненщини (зліва направо).


Фото Тетяни ПАНАСЮК.

Так, Горбаківська сільрада Гощанського району хоче поєднати своє майбутнє із Бабинською ОТГ. До такого формату об’єднання, як засвідчили результати дворового обходу, схильні 80 відсотків горбаківців. За словами директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтина Мокляка, спроможність громади цілком реальна. Адже в ній удвічі зростуть чисельність людей, площа території та власні доходи. На одну людину цього року припадатиме 1,1 тисяча гривень, у наступному — 2,5 тисячі.


Також об’єднатися прагнуть Бугаївська та Сестрятинська сільради, що в Радивилівському районі. Люди хочуть створити Бугаївську ОТГ. Власні доходи, за прогнозами, зростуть у півтора разу. А це означає, що пропорційно збільшиться сума на одного жителя. Проте, як підкреслив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, для цієї майбутньої ОТГ існують певні ризики: «Двом таким сільрадам буде виживати важко. Адже їм доведеться адмініструвати всі освітні, культурні та медичні заклади громади».


У Рівненському районі планується створення Шпанівської ОТГ. Такого рішення дійшли жителі Великожитинської та Шпанівської сільрад. Фахівці прогнозують збільшення власних доходів громади в півтора разу.


Тим часом на півночі Рівненщини жителі Морочненської, Неньковицької, Сенчицької та Омитської сільрад Зарічненського району вирішили об’єднатися у форматі Морочненської ОТГ.