Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

 


— Сьогодні український парламент визначить шлях розвитку країни на десятиріччя вперед. Саме від нашого спільного голосування залежатиме: ми відродимо українську націю чи залишимо все як є, в руїнах. Хочу звернути увагу на найпотужнішу та найбільш недооцінену армію — освітян. Руїни, які ми маємо сьогодні, не в занедбаних приміщеннях шкіл чи у відсутності підручників. Ці руїни у ставленні до основи — до вчителя... Ставлення держави до вчителя — це державна політика, яка свідчить або про силу держави, або про її слабкість. Хтозна, чи допустили б ми війну, якби ще 25 років тому по-іншому поставилися до школи. Держава відкинула вчителя на нижню сходинку соціальної драбини, зробила його жебраком...


Шановні колеги, не згаймо історичний шанс, який маємо нині, — підтримаємо реформу, підтримаємо наших педагогів і майбутнє України!


Юрій БОЙКО, фракція Опозиційного блоку:

 


— Парламент не збирався півтора місяця. За цей час кризові явища в усіх напрямах лише посилилися. Триває зубожіння людей, щодня нагнітається військова істерія, і все це на тлі зростання цін, тарифів і падіння доходів населення. Із початку року зовнішній торговельний баланс упав на 2,2 мільярда доларів США, і це ознака того, що курс національної валюти підтримується штучно. План робочого тижня парламенту — порожній. Уряд імітує бурхливу діяльність і анонсує якісь перезавантаження. Ми вимагаємо від уряду представити парламенту програму роботи і наполягаємо на ухваленні пакета законів щодо виходу із кризової ситуації в усіх напрямах.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція Блоку Петра Порошенка:

 


— Верховна Рада восьмого скликання починає один із найвідповідальніших етапів роботи своєї каденції... Зупинка чи уповільнення реформ є не меншою загрозою, ніж військова агресія. Жодна фракція, жоден народний депутат не мають права перебувати в опозиції до України, бо всі ми несемо велику відповідальність перед українським народом. Перш за все йдеться про реформування судової системи та створення чесних і прозорих судів, які захищатимуть закон, матимуть повагу і довіру українського суспільства. Без прозорої судової системи неможливо втілити в життя більшість стандартів ЄС в Україні, безперешкодно залучати іноземні інвестиції, розвивати економіку, промисловість. Також нині країна може отримати модернізовану систему освіти... Важливими також є пенсійна та медична реформи. Водночас депутати мають постійно пам’ятати, що на сході триває збройна агресія Кремля, тому питання обороноздатності повинні розглядатися й прийматися під куполом без зволікань... Ми не маємо права уповільнювати темп реформ. На парламент покладено величезну відповідальність за майбутнє нашої країни!


Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

 


— Наша фракція підтримує заклик Прем-’єр-міністра Володимира Гройсмана об’єднуватися, але давайте подивимося, навколо чого. Захист держави, зміцнення обороноздатності та армії, підтримка наших захисників — безумовно. Якщо ж ви пропонуєте об’єднання навколо підвищення пенсійного віку, цін, тарифів, продажу землі, сировини, то тут ми вам не союзники, а опоненти. Адже ми пропонуємо іншу політику — торгувати не сировиною, а продукцією, піднімати не пенсійний вік, а пенсії, зарплати... Ми пропонуємо об’єднання навколо однієї ідеї: українцям — роботу, гідну зарплату і достойне життя! Усі наші зусилля, і в парламенті, і в уряді та Президента, мають бути спрямовані на це.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопомочі»:

 


— Безперечно, в єдності — сила. Але необхідно визначитися, про яку єдність ідеться. За зразком східної деспотії, коли зі страхом переслідувань зганяють людей задля доходів декількох людей в країні? Це не та єдність, яка має бути в демократичній державі. Сила — в єдності людей, які мають спільні ідеї з приводу державності та якості проживання. В управлінні державою повинні бути ваги й противаги. Наша фракція — за демократичну єдність, у тому числі й у парламенті. Давайте об’єднаємося навколо законопроектів, які зберігають суверенітет та територіальну цілісність країни. Це закони про окуповані території та про національну безпеку і зміни, які передбачають запровадження цивільного контролю над оборонним бюджетом. Давайте об’єднаємося навколо пенсійної реформи і віддамо людям належне. Якщо ми на цій сесії не приймемо закон про медичну реформу, медицини просто не стане.


Максим БУРБАК, фракція «Народного фронту»:

 


— У залі, безумовно, є ті, хто працює на дочасні вибори Верховної Ради з першого дня роботи цього парламенту. Вони робитимуть усе, щоб паралізувати роботу, щоб зупинити впровадження важливих реформ, блокувати бюджетний процес. Їхній принцип: що гірше — то краще. Але цього року ми подолаємо їхні ворожі плани, як поламали їх торік і позаторік. У вересні набула чинності Угода про асоціацію з ЄС. Наше наступне завдання — членство в ЄС та НАТО. Вважаємо, варто ухвалити закон, в якому чітко зафіксується порядок вступу в ці організації, й очікуємо від уряду плану дій. Наша фракція боротиметься цієї осені за ухвалення важливих реформ, які не робилися 25 років, а розпочалися лише в 2014-му, коли уряд Яценюка взяв на себе відповідальність за пограбовану і обеззброєну країну. Нині ми маємо чим пишатися. Нам необхідно ухвалити закон, який запровадить європейські освітні стандарти. Нас чекає ухвалення бюджету, в якому видатки на оборону мають становити не менш як п’ять відсотків ВВП тощо. І давайте не забувати про таку важливу справу, як реформування Верховної Ради.


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщини»:

 


— Після виступу Прем’єр-міністра хочеться поміняти Регламент, щоб поставити йому запитання. Найперше: як сталося так, що вся країна так важко повертала гроші, вкрадені Януковичем, а за літо, поки люди відпочивали, майже сім мільярдів гривень роздали кланам навколо уряду і Президента і жодної копійки людям? Хотілося б, щоб ми не жили ілюзіями. У щорічній доповіді ООН про розвиток людини чітко сказано, що 60 відсотків українців живуть за межею бідності. Оце вирок так званим «реформам». ВВП на душу населення, йдеться у цій доповіді, зменшився на 31,9 відсотка. Нам потрібно зібрати Президента, прем’єра, уряд, голів фракцій, позапарламентських демократичних партій і нарешті всім разом дати правильну оцінку тому, що відбувається в країні. Ми втрачаємо населення. Нам треба говорити про нову стратегію. Наша фракція може запропонувати крок за кроком шляхи виходу з цієї колосальної кризи.


Віктор БОНДАР, група «Відродження»:

 


— Нині ми фактично починаємо закладати фундамент наступного року. Вважаємо, має відбутися низка заходів, спрямованих на оздоровлення економіки і виведення її з кризи. Кажуть, протягом трьох років у нашій країні пройшло майже півтори сотні реформ. Усі вони не привели до збільшення доходів населення чи посилення соціального захисту. Наша країна нині пасе задніх у міжнародних рейтингах. Закликаємо уряд внести свої пропозиції зі зміни якості його складу, поставити людей, які є професіоналами в своїй галузі й дати нам відповідь: які дві ключові реформи зроблять за цей рік, як їх підкріплять бюджетно і що це дасть на виході людям? Ми говоримо про те, що мають зрости зарплати і розмір допомоги малозабезпеченим громадянам, має піднятися національне виробництво і повністю змінитися економічна політика. Необхідно створити умови для ведення сучасного бізнесу.

Хочемо звернути ще увагу на ситуацію з Національним банком. Закликаємо терміново внести кандидатів на посаду нового керівника цієї установи.