БРИФІНГИ

Із Конституції України має бути прибрана стаття про депутатську недоторканність. Відповідний законопроект було підготовлено групою народних депутатів і зареєстровано в парламенті.


Тему про скасування депутатської недоторканності не можна забалакати. Тим паче що всі політичні сили в передвиборних програмах обіцяли це зробити. На цьому під час спільного брифінгу наголосили позафракційні представники ВО «Свобода» Андрій Іллєнко та Юрій Левченко. Вони закликали депутатів до політичної відповідальності, а суспільство — до активного тиску на обранців для того, щоб це питання було вирішено.


Ю. Левченко нагадав ситуацію зі зняттям депутатської недоторканності з деяких народних обранців наприкінці минулої сесії. «Для того, щоб не було таких випадків, ми ініціювали зміни до Основного Закону. Ми зібрали 158 підписів під проектом і вимагаємо, щоб він був включений до порядку денного сесії та протягом цього, або максимум наступного, пленарного тижня проголосований та спрямований до Конституційного Суду», — наголосив народний депутат. Водночас він висловив сподівання на підтримку суспільства у вирішенні цього питання.

Громадяни мають почуватися в безпеці


Народні депутати від «Об’єднання «Самопоміч» Роман Семенуха та Єгор Соболєв під час брифінгу привернули увагу до ситуації, що мала місце в Харкові наприкінці серпня нинішнього року. Тоді серед білого дня невідомі жорстоко побили активіста Дмитра Булаха. І поліція досі не встановила ні виконавців, ані замовників цього нападу.


Громадських активістів, за словами обранців, у Харкові б’ють не вперше. Ця ситуація, наголосили вони, набула розголосу лише через те, що Д. Булах — депутат обласної ради. «Проте такі випадки свідчать про створення атмосфери залякування, цькування, несприйняття інакомислення», — наголосив Р. Семенуха.


За словами народних обранців Д. Булах — антикорупціонер, який разом з однодумцями проводив чималу роботу з розкриття та попередження корупції. «Завдяки їхнім розслідуванням ГПУ зацікавилася масовим розкраданням землі в Харкові за корпоративною схемою», — додав Р. Семенуха.


Власне, парламентарії упевнені: держава має забезпечити безпеку будь-якого громадянина. Якщо вона не здатна знайти винних і притягнути до відповідальності замовників злочину, то про яку безпеку громадян тоді може йтися.


Олена ГОРБУНОВА.