Із 2021 року Україна може повністю відмовитись від імпорту природного газу. Такий сценарій можливий за умови впровадження запропонованої Радикальною партією якісно нової стимулюючої моделі оподаткування українського газовидобутку. Відповідні законопроекти (№ 7062 та № 7063) вже зареєстровано в парламенті. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.


За його словами, ініційовані законопроекти передбачають дві головні новації. Насамперед це нова плата за користування надрами, виходячи з їх площі і стадії розробки та незалежно від обсягу видобутку. «Вона принесе до бюджету як мінімум мільярд гривень на рік та змусить власників «сплячих ліцензій» або починати видобуток, або платити до бюджету «податок на бездіяльність», або відмовлятися від ліцензій, а не сидіти як собака на сіні», — зазначив Віктор Галасюк.


Друге нововведення — це стимулюючі ставки рентної плати за видобування природного газу з нових свердловин. «За глибини видобутку до 5000 метрів — рента 12 відсотків, понад 5000 метрів — 5 відсотків протягом восьми років експлуатації таких свердловин», — констатував народний депутат.


«Мати такі величезні поклади вугілля та газу і водночас імпортувати їх за валюту, а самим бути бідними та залежними — верх безхазяйності та дурості. Крок за кроком ми виправимо ситуацію. Це одна з ініціатив з Антикризового плану розвитку економіки РПЛ», — зазначив Галасюк.