Створено комісію, яка оперативно вирішуватиме рейдерські справи,
що стосуються захоплення земель, врожаю або підприємств


Випадки рейдерства, які набули розмаху в останні півроку, отримали належну реакцію парламенту та уряду. Створено систему, яка потужно вдарить по злочинцях. Координація роботи прокуратури, уряду, аграрного комітету та поліції дасть можливість спинити не лише рейдерство, а навіть будь-які спроби злочину. На цьому під час спільного брифінгу наголосили представники Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, Леонід Козаченко, Микола Кучер, Микола Люшняк та Іван Мірошніченко.


Депутати нагадали, що у перший день сесії профільний комітет провів антирейдерське засідання, на яке запросив представників аграрних асоціацій, фермерів, міністерств та Генпрокуратури. Заслухавши всіх учасників ринку, депутати ухвалили резолюцію, в якій намітили шляхи подолання цього ганебного явища.


По-перше, створено робочу групу з числа народних депутатів, представників Мін’юсту, ГПУ, МВС та асоціацій. Ця група займатиметься подоланням рейдерства на законодавчому рівні.


По-друге, створено міжвідомчу комісію під головуванням першого віце-прем’єра Степана Кубіва, яка в оперативному порядку вирішуватиме питання, що стосуються захоплення земель, врожаю або підприємств.


Уже наступної п’ятниці, повідомили обранці, відбудеться засідання, на яке запросять представників-власників підприємств, які постраждали від рейдерства. Відбудеться детальний розбір ситуацій по кожному окремому підприємству. Такі засідання будуть регулярними і відбуватимуться двічі на місяць. Окремо парламентарії наголосили, що результатом таких засідань буде не просто вирішення проблем тих чи інших підприємств, а й покарання винних осіб, які переоформлювали підприємства, змінювали власників, або маніпулювали документами стосовно землі і прав власності.


У Волновасі відкриють дитячий майданчик,
споруджений за кошти угорських бізнесменів


Учора український парламент відвідала група угорських парламентаріїв. Цей візит відбувся на запрошення народних депутатів України і був пов’язаний зі скандалом, викликаним рішенням Дебреценського університету (місто Будапешт) щодо присвоєння звання почесного доктора президенту Росії Владіміру Путіну.


«Тому ми запросили угорських парламентаріїв відвідати нашу країну, у тому числі й зону АТО», — зауважив під час брифінгу народний депутат Дмитро Лубінець (БПП).


Водночас депутат зауважив, що угорці не просто так відвідають зону АТО, зокрема місто Волноваху Донецької області. «Вони їдуть відкривати дитячий майданчик, побудований на кошти угорських бізнесменів», — повідомив він і додав, що найбільшу частку вніс бізнесмен Золтан Хорват. Таке рішення бізнесмен прийняв після зустрічі з дітьми з Волновахи, яка відбулася в рамках міжнародного проекту «Діти просять миру». Поїздку дітей із зони АТО дванадцятьма європейськими країнами організували спільно Д. Лубінець та спілка «Промінь України», яку очолює Володимир Банах.


«Діти настільки проникливо виступали перед угорськими бізнесменами, розповідали про війну, про проблеми дітей, що угорські бізнесмени вирішили збудувати дитячий майданчик як показник підтримки наших дітей», — наголосив парламентарій.


Урочисте відкриття майданчика відбудеться вже сьогодні.


Крім урочистого заходу, гості з Угорщини відвідають також міста, обстріляні внаслідок російської агресії, ознайомляться з роботою контрольно-пропускного пункту «Новотроїцьке». Після цього, упевнений Д. Лубінець, депутати повернуться з додатковими аргументами, що на сході нашої країни відбувається не громадянський конфлікт, а відкрита агресія з боку Російської Федерації.


Олена ГОРБУНОВА.