Міхеїл Саакашвілі оголосив, що повернеться до України 10 вересня через пропускний пункт «Краківець». Біля кордону було встановлено сцену, розбито намети, але його прихильники даремно простояли півдня. Політик вирішив приїхати швидкісним поїздом Перемишль — Київ. Для супроводжуючих журналістів, народних депутатів і політиків, серед яких були Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Віктор Чумак, Дмитро Добродомов, а також екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, придбали квитки в одному вагоні. Та поїзд не рушив, бо по внутрішньому зв’язку передали, щоб людина без громадянства залишила вагон. Дискусії з того приводу тривали кілька годин. Пасажири не приховували свого невдоволення, бо їх зробили заручниками ситуації. Поїзд так і не рушив, а пасажирів доправили до кінцевої станції маршруту автобусами.


Наступним об’єктом команди Саакашвілі став митний перехід «Шегині». Оперативний черговий управління СБУ у Львівський області повідомив прикордонників, що надійшло повідомлення про замінування переходу. Доки тривала суперечка в «нейтральній зоні», прихильники політика прорвали кордон і провели Міхеїла Саакашвілі й команду супроводу на український бік. Пізно ввечері екс-голову Одеської ОДА біля Львівської міської ради зустрів міський голова Андрій Садовий. Під стінами ратуші відбувся короткий мітинг, на якому Міхеїл Саакашвілі заявив, що кордону він не порушив, а в тому, що сталося, винна влада. «Я намагався віддати свій паспорт та просив про надання захисту в Україні. А що робили вони, імітували якесь замінування», — так він прокоментував свої дії.


Держприкордонслужба України назвала цю подію масовим незаконним порушенням державного кордону. «Група агресивно налаштованих осіб з боку в’їзного шлагбаума у пункті пропуску «Шегині» зчинила бійку з представниками Національної поліції та Держприкордонслужби, вдерлася до пункту пропуску, порушила державний кордон України та сприяла незаконному порушенню державного кордону групою осіб, серед яких були, зокрема, Міхеїл Саакашвілі і народні депутати України», — зазначили в прес-службі відомства.


Поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом порушення кордону екс-президентом Грузії та екс-головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі і його прихильниками. Слідчі кваліфікують ці дії як незаконне переправлення осіб через державний кордон України. За вчинення цього кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. Під час сутичок на кордоні постраждало 11 представників Національної поліції та 5 працівників Держприкордонслужби.


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що Міхеїл Саакашвілі має оформити свій в’їзд в Україну або на пункті «Шегині», або в Міграційній службі. Про це він написав учора на своїй сторінці у Фейсбуці, заявивши, що «провокація вдалася», хоч і безкровно, і що всіх причетних буде покарано.


Аваков нагадав, що за цим фактом Національна поліція порушила кримінальну справу за ст. 332 ККУ про незаконне переправлення людей через кордон. «Кожен персонаж із тих, хто брав участь у прориві кордону й нападі на прикордонників і поліцейських, буде встановлений і зазнає покарання з боку закону», — написав він.


На його думку, «Саакашвілі і всім, хто незаконно перейшов кордон, потрібно негайно обрати один з двох варіантів: прибути на пункт пропуску «Шегині» і пройти процедуру оформлення та/або прибути в підрозділ Міграційної служби. «Всім учасникам «прориву», зокрема народним депутатам, належить з’явитися в поліцію для надання свідчень», — додав А. Аваков.


За його словами, незалежно від «поведінки вищеназваних персонажів», прикордонники, поліція і Міграційна служба проводять необхідні процесуальні дії.


А. Аваков запевнив, що 10 вересня «намагався зробити все, щоб вивести прикордонників і поліцейських із політичного процесу». «Я заборонив і тим, і іншим застосовувати зброю й силові дії до учасників масових акцій біля кордону. Ми розділяли потоки, продумували логістику і думали про безпеку присутніх людей», — зазначив він.


«Ми працювали увесь день на локалізацію та запобігання провокацій на зіткнення прихильників і противників Саакашвілі. Ми блокували і затримали кілька десятків осіб «спортивної статури», які приїхали на кордон влаштувати «махач», — повідомив очільник силового відомства.


Він пояснив: «Під вечір ми не стали перекидати загін поліцейських тактиків із «Краковця» в «Шегині», адже ймовірність спалаху конфлікту у «Краковці» між конфронтуючими людьми була висока. Провокація все-таки відбулася. Крові не було — добре... але ціна всього цього виявилася надто високою».


Своєю чергою Генеральний прокурор України Юрій Луценко звинуватив прихильників екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі у намаганні знищити українську державу. «Борючись за владу, прихильники Саакашвілі знищують державу. Хто не згоден, спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон». Єдиний шлях вирішення суперечок про законність дій влади щодо громадянина — суд. Саме так Іванішвілі повернув собі паспорт, який йому свого часу скасував Саакашвілі. Силовий сценарій вирішення питання — прецедент для прихильників Захарченка, Януковича, Клименка, будь-кого, хто збере кілька тисяч активістів. Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організував незаконний перетин кордону, керував такими діями або сприяв їм порадами чи діями. Це буде зроблено. Як і буде дано оцінку діям владних інституцій під час сьогоднішніх подій. Від того, чи підтримають це Верховна Рада і суспільство, залежить перспектива української держави. Сила права — фундамент для її стабільності. Право сили — критична загроза існуванню», — написав він на своїй сторінці у соцмережі.


Досить бурхливо відреагував на цю подію й Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, силовий прорив українського кордону — це злочин і ті, хто причетний до цього, мають відповідати за законом.

«Особливо жорсткою має бути відповідальність для тих, хто дозволяв собі принижувати і піднімав руку на тих хлопців, які захищають нашу державу та її кордони. Але те, що сталося в неділю в Шегинях, це не просто порушення закону. На мій погляд, це початок чергової атаки деяких наших політиків проти української державності. Я не говоритиму нічого про Міхо Саакашвілі, у нього свої цілі і свої мотиви. Я говорю про тих наших політиків-популістів, які діють за принципом «що гірше, то краще», — сказав він.

Фото Миколи ТИСА (ZIK).