Уже два роки діють перші п’ять об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Звісно, до них найбільша увага. Тож і за розподілом коштів уважно стежать не тільки обласна та районна влада, а й громадськість.


Кіптівська громада у свій розвиток вклала понад 63 мільйони, зокрема тільки цього року — 28 мільйонів. Найбільші суми пішли на ремонт та теплову модернізацію Центру надання адміністративних послуг і дитсадків у селах Прогрес та Новий Шлях. Громада придбала автобус ПАЗ за 1,2 мільйона гривень і трактор МТЗ-82 за 492 тисячі. Продовжено цьогоріч фінансування вуличного освітлення.


У Вертіївській громаді активно йде ремонт доріг — на це витрачено 7,7 мільйона гривень. І тут теж установлюють вуличне освітлення, проводять капітальний ремонт дитсадків, шкіл та Будинку культури. Цікаво, що тут немало грошей отримував приватний підприємець, який робив поточний ремонт вуличних доріг.


Деснянська громада, центром якої є військове селище, за сім місяців цього року витратила 61 мільйон гривень, у тому числі — на ремонт покрівель шкіл, відновлення систем водопостачання і опалення, встановлення вуличного освітлення. За рішенням ради вкладено 1,3 мільйона гривень у статутний фонд комунального підприємства «Міжріччя».


Також капітальним ремонтом шкіл і дитсадків займалася Парафіївська громада — на це витрачено майже 8 мільйонів. Уперше за багато років оновлюється дитсадочок у селі Южному. Критично сприйняли активісти громади купівлю автомобіля Renault Duster за 509,9 тисячі гривень.


Найменша громада —Макіївська — і витратила найменше. З початку року — лишень 12 мільйонів гривень. Найдорожчою була покупка спеціалізованого шкільного автобуса «Мрія». Триває розроблення проектно-кошторисної документації, придбано меблі для дитсадка.


Отже, за цими даними можна бачити, які вузькі місця латають об’єднані територіальні громади — вони мудро дбають про освіту і дороги. А ще хочуть жити в освітлених селах.


Чернігівська область.