Протягом минулого тижня у соціальних мережах гаряче обговорювали тему облаштування стаціонарної експозиції «Прапор України» в приміщенні парламенту. Посилаючись на інформацію, розміщену на сайті державних закупівель ProZorro, блогери вказували, що це, а також заміна килимів у кулуарах коштувало державному бюджету 1,3 мільйона гривень.

 

У відповідь на це прес-служба апарату Верховної Ради поширила відповідну інформацію. «Попереднє розміщення прапора Незалежності в кулуарах Верховної Ради не відповідало масштабу історичної значимості цього державного символу», — йдеться у повідомленні. Прапор Незалежності — головний прапор України, який внесли до сесійної зали Верховної Ради 24 серпня 1991 року під час ухвалення Акта проголошення Незалежності. Він є аутентичною історичною реліквією держави, одним із найголовніших атрибутів та символів відновлення незалежної суверенної української державності.


Про виняткове значення прапора як національної реліквії свідчить інтерес, виявлений торік відвідувачами парламенту в День Прапора та День Незалежності. Коли прапор вперше експонували в центральному холі адміністративного будинку Верховної Ради, лише за два дні відбулося 33 екскурсії, під час яких подивитися на святиню прийшли майже 700 людей.


Для інформування суспільства про історію, традиції, сучасний розвиток парламентаризму в Україні, розширення просвітницьких можливостей відкритих заходів, а також у зв’язку зі 100-річчям новітнього українського парламентаризму ухвалено рішення про створення у Верховній Раді Музею українського парламентаризму, в рамках якого й облаштували стаціонарну експозицію «Прапор України».


Комітет з питань Регламенту і організації роботи Верховної Ради ухвалив рішення щодо виконання необхідних робіт, дав згоду на експертизу і виділення відповідних коштів у межах витратної частини чинного річного бюджету парламенту, йдеться у повідомленні прес-служби.


Основними складними моментами під час реалізації були стислі терміни (рішення ухвалено наприкінці липня, а кінцевий термін виконання робіт мав бути до Дня Прапора 23 серпня) і наявність високого рівня компетентності у фірми-виконавця в обробці білого італійського мармуру, ідентичного тому, який використано в інтер’єрі історичної будівлі Верховної Ради, щоб зберегти цілісність наявного архітектурного ансамблю.


На виконання зазначених робіт розробило проектно-кошторисну документацію ТОВ «Граужис і партнери», яке має відповідний досвід у здійсненні проектно-реставраційних робіт, зокрема під час відновлення Маріїнського палацу. Проведено також експертизу кошторисної документації та отримано експертний звіт ТОВ «Будпроектекспертиза», згідно з яким загальна вартість робіт у поточних цінах станом на 12 липня 2017 року складала 1458,595 тисячі гривень.


Роботи виконано ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження» (ліцензія № 33-Л від 06.09.2016) відповідно до укладеного договору № 91 від 25.07.2017. Необхідно зазначити, що до реалізації такого проекту можна залучати лише організації, які мають відповідний сертифікат на виконання реставраційних робіт історичних будівель 4—5 рівнів категорії складності, адже будівля парламенту є пам’яткою архітектури.


Tендер не проводився, оскільки частиною першою статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено, що закон застосовується в разі, коли вартість товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень.


Для облицювання почесного мармурового порталу було використано такий само мармур, яким при спорудженні будівлі були оздоблені парадні інтер’єри Верховної Ради. Також виготовлено мармурову тумбу-постамент та скляну вітрину з підсвіткою, пасивною системою підтримки мікроклімату та сигналізацією, оскільки для реліквії необхідні особливі умови зберігання.


Додамо, що на виготовлення порталу пішло понад три кубометри мармуру. Довжина порталу становить майже 18 метрів, висота — 3,3 метри. Виготовлено понад 50 окремих елементів. Реалізацію проекту здійснено протягом місяця силами тридцяти кваліфікованих майстрів, які працювали в три зміни. Вартість матеріалу в загальній сумі витрат становила майже 90 відсотків.


Утверджуючи, а в нинішніх обставинах і збройно захищаючи від російського агресора незалежну Українську державу, відроджуючись як зріла державна нація, маємо осягнути необхідність належного вшанування наших національних та державних реліквій — символів новітньої державності, наголошують представники прес-служби. Водночас, ідеться у повідомленні, проектом передбачено створення ще двох порталів для експозиції Конституції України та Пересопницького Євангелія в кулуарах другого поверху у разі виділення відповідних коштів.