Міський голова Сум Олександр Лисенко повідомив, що восени проводитимуть особливі сесії — на прийняття рішень раз на рік впливатимуть не лише чинні депутати, а й їхні попередники.


Ідея цікава, хоч з якого боку подивись. Зазвичай у депутати йдуть найактивніші представники територіальної громади, і після закінчення каденції небайдужість таких людей нікуди не дівається. Вони спостерігають за тим, що діється в місті не з позицій обивателя, а крізь призму досвіду та специфічних знань. Гріх не скористатися таким ресурсом.


Для початку пропонується обговорити децентралізацію. Навколо Сум нині масово утворюються об’єднані територіальні громади, а місто у цьому процесі участі не бере. Як воно розвиватиметься через рік-другий, де братиме землю для житлового та іншого будівництва, врешті-решт, для облаштування сміттєзвалищ? Важлива тема — містобудівна політика. Чому житлові багатоповерхівки ростуть у Сумах, як бамбук у джунглях, а школи та дитсадки катастрофічно відстають? Тим часом ніхто не скасовував норму про те, що разом зі здачею в експлуатацію житла на 10 тисяч осіб треба здавати і школу на 1200 місць. Будівельники такими пропорціями нехтують, а влада з цим мириться, тому й утворилися в Сумах неабиякі черги до дитсадків.


«Голос України» за 23 серпня 2016 року надрукував матеріал «Герої любили Україну не тоді, коли це увійшло в моду, а тоді, коли це було небезпечно для життя». Це розповідь про них. Про перше скликання депутатів Сумської міськради 1990—1994 років. Дехто ще в строю, а декого давно немає в живих, але їх увічнено на чорно-білому фото в газеті.


Чимало випробувань випало на долю першого скликання. То була ціла епоха: перші по-справжньому демократичні вибори, нехай і з адмінресурсом, але без грошей і без гречки, а після синьо-жовтий прапор над будівлею Сумської міськради, піднятий ще у жовтні 1990 року, вперше в Лівобережній Україні. А потім був серпень 1991-го — ДКНС. Багато хто з тодішніх депутатів не спали вночі, бо «чорний воронок» міг приїхати будь-якої миті. Нехай це не повториться ніколи...


Сумська область.