Внесення змін до процесуальних кодексів є невід’ємною частиною судової реформи і дасть змогу подолати процесуальні проблеми, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні. Про це сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв. За його словами, розпочата минулого року судова реформа передбачає як інституційні, так і процесуальні зміни, на що і направлене ухвалення законопроекту 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».


«Ухвалення цього законопроекту, що був поданий Президентом як невідкладний, дозволить подолати ті процесуальні проблеми, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні. Наша фракція голосуватиме за нього і закликаємо інші фракції підтримати документ», — сказав він.


Сергій Алєксєєв наголосив, що в результаті ухвалення законопроекту буде забезпечено реальне дотримання принципів судочинства на всіх стадіях судового процесу та гармонізовано правила цивільного, господарського та адміністративного судочинства із збереженням специфіки кожного. Крім того, за його словами, будуть створені умови для забезпечення належного функціонування нового Верховного Суду як єдиного для всіх судових юрисдикцій суду касаційної інстанції, а також з’явиться законодавче підґрунтя для створення «електронного суду», що вже давно є вимогою часу.


«Тому щиро сподіваюсь на конструктивну роботу, бо під час підготовки законопроекту до другого читання до нього було подано майже п’ять тисяч поправок. Це надзвичайний обсяг, який ми опрацювали в комітеті, а тепер розглядатимемо у сесійній залі», — сказав народний депутат.


Вл. інф.