У райцентрі Гребінка, що на Полтавщині, та селі Мар’янівка відбувся перший міжнародний фестиваль культури «Гребінчині вечорниці» (на знімку). Присвятили його уродженцеві Мар’янівки, видатному українському письменнику та громадському діячеві Євгену Гребінці.

 


Проведення фестивалю торік зініціював фундатор Міжнародного доброчинного фонду «Українська хата» Микола Рудаков. Тож він і відкривав його у Мар’янівці разом із керівниками районної та місцевої влади. На початку врочистостей учасники свята, яких налічувалося майже три сотні, та гості відвідали меморіал на місці родового маєтку Євгена Гребінки, поклали квіти до його пам’ятника. У перший день заходу в районній бібліотеці влаштували також круглий стіл «Духовна спадщина Євгена Гребінки на сучасному етапі».


А після ходи-параду в національних костюмах до сільського Будинку культури почалося масштабне культурно-мистецьке дійство. Неповторного колориту надало йому відтворення давнього хутора, в якому народився майбутній письменник. Виступи конкурсантів у трьох головних номінаціях «Вокал», «Художнє слово» та «Музика» тривали у залі Будинку культури. А в його холі розгорнули виставку образотворчого мистецтва. Перший, так би мовити, «сільський» етап фестивалю завершився молодіжними «Вечорницями над Оржицею».


Наступного дня його продовжили у місті Гребінка. Тут також відбувалися творчі зустрічі з письменниками та митцями, екскурсії для гостей краю, майстер-класи, ігри та розваги для дітей і дорослих. Своєрідним апогеєм стала святкова мистецька програма «Всесвіт талантів — Гребінчиному краю» на міському стадіоні. А завершальними його акордами — гала-концерт лауреатів фестивалю в районному Будинку культури та дискотека просто неба. Організатори «Гребінчиних вечорниць» сподіваються, що вони стануть традиційними.

 

Полтавська область.


Фото з сайту Гребінківської РДА.