Гриб-велетень виявив під час тихого полювання Василь Недашківський — житель невеличкого села Зибин, що в Малинському районі Житомирщини. «Білий цар», причому не пошкоджений, заважив 3 кілограми 120 грамів.

Газета «Малинські новини», яка сповістила про це на своєму сайті, вмістила фото грибника разом з його трофеєм. Як стверджує це видання, грибник побив попередній рекорд. Досі офіційно найбільшим було визнано білий гриб, який у 2013 році знайшов житель Рогатина Івано-Франківської області. Його трофей потягнув на 3 кілограми 100 грамів.

Цьогорічний вересень виявився щедрим на гриби. Щоб переконатися в цьому, досить проїхатися трасою з пожвавленим рухом: обабіч стоять люди з відрами, заповненими дарами лісів. Багато таких продавців і на «Житньому» ринку Житомира. Кажуть, що ціни вже знизилися — за п’ятилітрове відро білих добірних грибів просять приблизно 150 гривень. Переважно на ринку нині продають білі та польські гриби, червоноголовці та польові шампіньйони.

П’ятилітрове відро польських грибів віддають за 75 гривень.


До кінця вересня обіцяють «грибну» погоду — на радість тим, хто любить ці дари лісу.

 

ТИМ ЧАСОМ 

З багатьох областей надходять тривожні повідомлення про отруєння дарами лісу. А все тому, що далеко не всі любителі тихого полювання дотримуються основних правил збирання та вживання цього продукту. Якщо ж прикрий випадок все-таки стався, радять медики, потрібно викликати «швидку», затим негайно промити шлунок. Для цього треба випити 5—6 склянок кип’яченої води, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4—5 пігулок). Окрім цього постраждалим від отруєння рекомендують робити очисну клізму та пити багато рідини.