Учора Президент України Петро Порошенко декілька годин спілкувався з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу в Києві. Говорили про реформи, проблеми, з якими стикаються бізнесмени та інвестори в нашій державі, зокрема, про бюджетну та податкову політику, про створення Служби фінансових розслідувань, реалізацію судової реформи, кібербезпеку та інші нагальні питання, що впливають на бізнес-клімат в Україні.


У своєму виступі Президент підкреслив, що одним із пріоритетів влади є захист та підтримка середнього класу в Україні, наголосивши на потребі взаємодії між правоохоронними органами та бізнесом, ефективного розподілу функцій силовиків у контактах з бізнесом. «Не можуть десяток правоохоронних органів по черзі стукати в двері. Навіть не стукати, а виламувати двері бізнесу. Саме тому теза щодо створення служби фінансових розслідувань є абсолютно назріла», — цитує П. Порошенка прес-служба глави держави. Президент висловився за якнайшвидше ухвалення відповідного закону.


Глава держави запевнив міжнародних партнерів, що Україна й надалі поглиблюватиме співробітництво з Європейським Союзом задля розвитку держави та в подальшому — набуття членства в ЄС. «Ми будемо розширювати нашу співпрацю з Євросоюзом, — сказав Порошенко. — Я вірю в те, що ми можемо увійти до Шенгенського cоюзу. Я вірю в те, що ми можемо увійти до митного Європейського Союзу. Я вірю в те, що ми можемо увійти до Єдиного енергетичного союзу. Вірю, що Україна буде членом Єдиного авіаційного простору».


Одним із прикладів продовження поглиблення співробітництва України з ЄС Президент назвав підтримку його ініціативи щодо скасування плати за роумінг для українських громадян у країнах Євросоюзу, яка два дні тому була підтримана Європейським Парламентом і вже ввійшла в проекти документів на саміт «Східного партнерства», що цієї осені проходитиме у Брюсселі.


Президент також заявив, що очікує наступного тижня на голосування Верховної Ради, яке завершить судову реформу.


«Ми не збираємось далі миритися з несправедливим судочинством, де бізнес і громадяни не можуть знайти правди і справедливості. І саме тому не погоджуємось на будь-які сценарії, які відтермінують запровадження судової реформи», — підкреслив Петро Порошенко. За його словами, будуть ліквідовані вищі спеціалізовані суди, старий Верховний Суд і сформований новий — через прозору процедуру, підтриману міжнародними партнерами. «Це світло в кінці тунелю, яке гарантує, що інвестор, громадянин, підприємець зможуть знайти правду і захистити свої інтереси», — зазначив він.


Глава держави закликав підприємців брати участь у роботі Громадської ради доброчесності.


Президент відзначив і позитивні зрушення, зокрема, що макроекономічна та макрофінансова ситуація в Україні кардинально змінилась, а доходи Державного бюджету зросли за рахунок детінізації та за рахунок боротьби з корупцією.


«Це є яскравим свідченням того, що фінансові, тіньові потоки, які раніше живили корупціонерів і злочинців, на сьогоднішній день нарешті заведено до Державного бюджету», — підкреслив Петро Порошенко.


За словами Президента, в рамках політики децентралізації особливо зросли доходи місцевих бюджетів і видатки, які спрямовуються на розвиток.


В окремих територіальних громадах видатки на розвиток збільшились у 7—10 разів.


Серед інших позитивів глава держави відзначив зростання мінімальної заробітної плати і, відповідно, зростання середньої зарплати в державі, істотне зниження ставки єдиного соціального внеску для роботодавців, скорочення кількості податків, запровадження системи електронного адміністрування ПДВ та єдиного реєстру відшкодування ПДВ.