Затверджено рішенням 

Комітету з питань запобігання і протидії корупції 

від 6 вересня 2017 р., протокол № 109
 

Діяльність Комітету з питань запобігання і протидії корупції (далі — комітет) протягом шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання здійснювалася відповідно до затвердженого 8 лютого 2017 року плану роботи комітету (протокол № 94) із урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.


Упродовж шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання діяльність комітету була зосереджена не стільки на ухваленні законопроектів про внесення змін у закони антикорупційної сфери, скільки на кропіткій роботі з впровадження вже чинних законів у цій сфері.


У період з лютого по липень 2017 року проведено 17 засідань комітету. На них розглянуто і обговорено 89 питань, із яких 46 (61%) пов’язано із здійсненням законопроектної функції, 12 питань стосувалися організації роботи комітету, 16 — контролю за виконанням законів України та постанов Верховної Ради України, власних рішень.


Водночас слід зауважити, що упродовж цієї сесії залишилося не розглянутим комітетом питання щодо виїзного засідання до міста Запоріжжя.


У звітному періоді комітетом отримано 766 доручень Голови Верховної Ради України щодо здійснення, відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про запобігання корупції» та статті 93 Регламенту Верховної Ради України, антикорупційної експертизи законопроектів та їх вивчення на предмет відповідності антикорупційному законодавству.


За цей же період комітетом загалом підготовлено 473 експертні висновки щодо проектів нормативно-правових актів, із них 34 (7,2%) законопроекти визнані такими, що містять корупціогенні фактори та не відповідають вимогам антикорупційного законодавства.


Стосовно 3 законопроектів, предмет правового регулювання яких віднесено до повноважень комітету, надіслано висновки до головних комітетів з його підготовки і попереднього розгляду.


Комітетом розглянуто 11 проектів актів (із них 3 постанови), у яких комітет визначено головним з підготовки і попереднього розгляду, та внесено для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, із них 1 проект акта набув статусу акта Верховної Ради України. Зокрема:


23 березня 2017 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» № 1975-VІІІ, проект якого був підготовлений комітетом до другого читання 23 березня 2017 року (протокол № 99).


Проектом закону регулювалися норми дії Закону України «Про запобігання корупції» щодо військових посадових осіб Збройних Сил України й інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової служби, та підхід до застосування інституту електронного декларування окремих категорій військовослужбовців.


Водночас під час голосування цього закону Верховною Радою України у другому читанні були прийняті поправки народних депутатів України Чорновол Т. М., Алексєєва С. О., які при обговоренні на засіданні комітету були відхилені. Норми зазначених поправок внесено до Закону України «Про запобігання корупції», які зобов’язують антикорупційні громадські організації подавати електронні декларації.


8 лютого 2017 року (протокол № 94) комітетом розглянуто і обговорено проект закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо розширення сфери застосування спеціальних перевірок (реєстр. № 5409), поданий народними депутатами України Силантьєвим Д. О., Ляшком О. В. та іншими.


Проектом закону вносяться зміни до Закону України «Про запобігання корупції» з метою забезпечення відкритості та неупередженості дій представників державних та місцевих органів влади, уникнення залежності якості державних рішень від фізичного та психологічного стану їхнього здоров’я.


Законопроектом передбачається проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на обіймання посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції.


Згідно з цими змінами в рамках спеціальної перевірки вводиться процедура спеціальної періодичної перевірки відомостей про стан здоров’я (щодо встановлення психічного стану особи, можливої наркотичної залежності та залежності від алкоголю і психоактивних токсичних речовин) та визначається коло осіб, які підлягають цій перевірці.


Комітет на своєму засіданні прийняв рішення, що зазначений законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства, і рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.


Також 8 лютого 2017 року (протокол № 94) комітетом розглянуто і обговорено проект закону України «Про Дисциплінарний статут Національного антикорупційного бюро України» (реєстр. № 5581), поданий народними депутатами України Чумаком В. В., Соболєвим Є. В. та іншими.


Законопроектом пропонується затвердити Дисциплінарний статут Національного антикорупційного бюро України (додається), внести зміни до частини 5 статті 10 та пункту 6 частини 4 статті 28 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та встановити, що порядок проходження служби особами начальницького складу Національного антикорупційного бюро України визначається положенням, яке затверджується указом Президента України.


На цьому засіданні комітет ухвалив рішення, що проект закону відповідає вимогам антикорупційного законодавства, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.


21 червня 2017 року (протокол № 106) комітетом розглянуто і обговорено проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо визначення посадової особи юридичної особи публічного права» (реєстр. № 5672 доопрацьований), поданий народними депутатами України Матейченком К. В., Тимошенком Ю. В. та іншими.


З метою детального напрацювання вказаного проекту закону комітетом була створена робоча група, до складу якої увійшли члени комітету, представники Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції, представники громадських організацій (протоколи №№ 94, 96 від 8 та 22 лютого 2017 року).


Законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про запобігання корупції», відповідно до яких визначається поняття посадової особи юридичної особи публічного права. Це поняття пропонується дати у примітці до статті 3 цього закону. Поряд із цим надається роз’яснення адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих обов’язків посадової особи.


На своєму засіданні комітет ухвалив рішення, що проект закону (реєстр. № 5672 доопрацьований) відповідає вимогам антикорупційного законодавства, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.


Слід зазначити, що при обговоренні на засіданні комітету 8 лютого 2017 року (протокол № 94) проектів законів: «Про запобігання корупції та загальні засади е-декларування» (реєстр. № 5248), поданого народним депутатом України Дейдеєм Є. С.; «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо вдосконалення вимог фінансового контролю» (реєстр. № 5150), поданого народним депутатом України Мураєвим Є. В.; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення грошових активів суб’єктами декларування» (реєстр. № 5413), поданого народним депутатом України Артеменком А. В.; «Про внесення змін до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо посилення громадського контролю у сфері антикорупційної діяльності» (реєстр. № 5430), поданого народними депутатами України Луценком І. В., Купрієм В. М., Левченком Ю. В., комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України їх відхилити, а проект закону № 5150 повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.


На виконання вимог частини 2 статті 18 Закону України «Про запобігання корупції» Верховною Радою України 16 травня 2017 року прийнято постанову (№ 2030-VІІІ) про проведення 24 травня 2017 року парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні», проект якої був підготовлений комітетом 22 лютого 2017-го (протокол № 96).


Забезпечення підготовки і проведення зазначених парламентських слухань було доручено Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Кабінету Міністрів України Верховна Рада України доручила підготувати та подати до Верховної Ради України інформаційно-аналітичні матеріали та визначити доповідача із зазначеного питання.


У парламентських слуханнях взяли участь народні депутати України, голова Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції Корчак Н. М. та інші посадові особи Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, громадяни України, представники громадських організацій і засобів масової інформації.


Під час парламентських слухань голова Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції Корчак Н. М. презентувала щорічну національну доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2016-му, яка була обговорена і затверджена на засіданні Комітету 7 травня 2017 року (протокол № 104).


Учасники парламентських слухань у своїх виступах, письмових та усних пропозиціях проаналізували стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні і обговорили проблемні питання антикорупційного законодавства та шляхи його вдосконалення.


За результатами обговорення щорічної національної доповіді комітетом внесено на розгляд Верховної Ради України проект постанови № 6557 «Про затвердження і оприлюднення щорічної національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2016 році» (протокол № 104).


Крім того, на засіданнях 7 та 21 червня 2017 року (протоколи №№ 104 та 106) комітет обговорив проект «Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні» та вніс проект постанови Верховної Ради України № 6639 «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».


У запропонованих рекомендаціях систематизовані та враховані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, представників наукової спільноти та громадських організацій, які були висловлені 24 травня 2017 року на парламентських слуханнях на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».


Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції рекомендував Верховній Раді України прийняти проект постанови Верховної Ради України № 6639 «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні» за основу і в цілому.


З метою реалізації проекту постанови № 5571 і розпорядження Голови Верховної Ради України, керуючись положеннями статті 26 Закону України «Про національне антикорупційне бюро України» 5 квітня 2017 року (протокол № 100) комітет повторно оголосив конкурс щодо відбору кандидата від Верховної Ради України у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України.


Комітет звернувся до громадськості та громадян України про надання пропозицій щодо осіб-кандидатів — це було оприлюднено на веб-сайті комітету, Верховної Ради України, у газеті «Голос України» та повідомлено закордонні представництва, які надають технічну допомогу Україні у сфері протидії корупції.


12 липня 2017 року (протокол № 108) комітет своїм рішенням рекомендував Верховній Раді України визначити, відповідно до статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», представника від Верховної Ради України до складу комісії зовнішнього контролю для проведення оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України із таких кандидатів:


1. Яновська Олександра Григорівна — доктор юридичних наук, професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


2. Борщ Марта — адвокат, член американського Коледжу судових юристів.


3. Гончаренко Сергій Владленович — заслужений юрист, адвокат, професор, завідувач кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України.


4. Кастресана Карлос — колишній прокурор у Королівстві Іспанія, перший керівник міжнародного антикорупційного трибуналу.


13 липня 2017 року при розгляді Верховною Радою України рекомендації комітету від 12 липня 2017 року жоден із кандидатів не отримав необхідної кількості голосів народних депутатів України.


Водночас актуальними залишаються питання законопроектної діяльності комітету при надані висновків на проекти законів щодо відповідності вимогам антикорупційного законодавства, оскільки під час шостої сесії низка засідань комітету не відбулася через відсутність кворуму.


З метою здійснення контрольної функції комітетом організовано і проведено низку слухань у комітеті.


Зокрема, на виконання положення статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» 15 лютого 2017 року (протокол № 95) комітетом проведено відкриті громадські слухання у комітеті звіту директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А. С. з основних питань діяльності Національного бюро, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб.


Слухання проходили за участю заступника Генерального прокурора України — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н. І., представників засобів масової інформації та громадських організацій.


Учасники слухань обговорили низку актуальних питань, зокрема, пов’язаних зі зверненнями народних депутатів України до Національного антикорупційного бюро України:


— про кримінальне провадження за фактом придбання військовим прокурором сил АТО Костянтином Куликом дорогої нерухомості під час його роботи у військовій прокуратурі;
— про кримінальне провадження за фактом одержання хабарів у великому та особливо великому розмірах головою ЦВК Охендовським М. В.;
— про кримінальне провадження щодо замаху на розтрату державних коштів, отриманих згідно з «Кіотським протоколом»;
— про кримінальне провадження за фактом зловживання при закупівлі тактичних рюкзаків МВС України для Національної гвардії України;
— про кримінальне провадження щодо ПрАТ «Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України»;
— про кримінальне провадження щодо ПАТ «Укргазвидобування».


Також обговорювалася низка інших резонансних питань, зокрема, пов’язаних із розслідуванням «газової схеми» за участю Онищенка О. Р.; затримання судді Солом’янського районного суду міста Києва при одержанні предмету неправомірної вигоди; притягненням чиновників до кримінальної відповідальності за невідповідність видатків доходам, відповідно до їх електронних декларацій.


Під час обговорення народні депутати України — члени комітету наголосили на необхідності розгляду та прийняття найближчим часом Верховною Радою України проекту закону «Про антикорупційні суди» (реєстр. № 6011), які необхідно створити з метою розгляду окремих категорій справ та надання Національному антикорупційному бюро України права на прослуховування підозрюваних. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України) (реєстр. № 4812) підтриманий комітетом і рекомендований Верховній Раді України до розгляду.


Водночас керівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернули увагу на позбавлення Генеральною прокуратурою України повного доступу Національного антикорупційного бюро до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), чим порушено права Національного бюро, передбачені статтею 17 «Права Національного бюро» Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».


Зокрема, згідно з нормами абзацу другого пункту 3 частини першої статті 17 закону: «Національне бюро в порядку, визначеному законодавством, має прямий доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи...»


За результатами обговорення письмового звіту керівництва Національного антикорупційного бюро України комітет вирішив узяти його до відома.


З метою здійснення контролю за практикою застосування законодавчих актів щодо дії електронної системи декларування, недопущення зриву повномасштабного запуску Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у комітеті проведено два слухання. Зокрема:


1 квітня 2017 року (протокол № 102) слухання за участю членів Національного агентства з питань запобігання корупції, Міністерства юстиції України, державних органів, представників громадських організацій, представництва Європейського Союзу в Україні. 


На слуханнях обговорили інформацію голови Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак Н. М., голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Євдоченка Л. О., представників громадських організацій щодо технічних аспектів функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, діяльність національного агентства та механізм підготовки змін до Закону України«Про запобігання корупції» у частині визначення переліку суб’єктів декларування.


За результатами слухань народні депутати України — члени комітету запропонували:


— народним депутатам України — членам комітету Буглаку Ю. О., Дерев’янку Ю. Б., спільно з Національним агентством, доручити опрацювати питання, пов’язані з технічними процесами, необхідними для функціонування реєстру і розроблення (доопрацювання) нового програмного забезпечення, призначеного для інтеграції реєстру з іншими реєстрами та базами даних;


— підготувати до розгляду на наступному засіданні комітету урядовий законопроект про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо удосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції (реєстр. № 6335) та поданий народними депутатами України проект закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективності та незалежності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції» (реєстр. № 6387);


— підготувати проект листа до Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б. про забезпечення, відповідно до вимог чинного законодавства, безперешкодного доступу посадовими особами Національного агентства до державних та інформаційних баз даних (реєстрів) державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та дотримання органами державної влади строків надання Національному агентству документів чи інформації. Лист затвердити на наступному засіданні комітету.


15 червня 2017 року (протокол № 105) комітет провів слухання і обговорення інформації голови Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції Корчак Н. М. щодо пропозицій окремих органів державної влади про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» у частині обмеження відображення у відкритому доступі декларацій окремих категорій суб’єктів декларування осіб, які належать до окремих державних органів і особового складу військових формувань (правоохоронних органів), що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, безпосередньо беруть участь в обороні, забезпеченні державної безпеки, охороні правопорядку, боротьбі з тероризмом, нагляді за додержанням законодавства у військових формуваннях з метою забезпечення національної безпеки або захисту життя, здоров’я, майна суб’єктів декларування та членів їхніх сімей.


За результатами обговорення комітет звернувся до правоохоронних органів, Державної служби зв’язку та захисту інформації України з проханням інформувати комітет про факти настання негативних наслідків за результатами оприлюднення у відкритому доступі декларацій вищезазначених категорій суб’єктів декларування.


Крім того, 22 травня 2017 року у комітеті відбулися громадські слухання на тему: «Корупційні ризики регулювання сфери безпілотних літальних апаратів».


Захід проведено за участю представників Служби безпеки України, Національної поліції України, Міністерства інфраструктури України та Державної авіаційної служби.


За результатами слухань звернуто увагу, що на цей час немає підстав посилювати правила регулювання вказаної сфери через введення додаткових обмежень на використання безпілотних літальних апаратів.


Крім того, учасники слухань дійшли згоди щодо доцільності створення робочої групи з дослідження цієї тематики та подальшого обговорення напрацювань з громадськістю.


Для забезпечення основних напрямів діяльності у комітеті активно діяли підкомітети, працювали створені комітетом робочі групи.


Зокрема, 2 березня 2017 року головою підкомітету з питань законодавчого забезпечення запобігання і протидії корупції Матейченком К. В. було проведено засідання робочої групи щодо доопрацювання проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо визначення посадової особи юридичної особи публічного права) (реєстр. № 5672).


На вказане засідання були запрошені народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, Національного агентства з питань запобігання корупції, громадських організацій.


За результатами обговорення законопроект (реєстр. № 5672) було доопрацьовано та зареєстровано у Верховній Раді України проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо визначення посадової особи юридичної особи публічного права) (реєстр. № 5672 — доопрацьований від 14.03.2017).


Відповідно до ст. 37, 38 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» головою підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Луценком І. В. у період із 1 січня по 10 липня 2017 року було проведено 7 засідань підкомітету, з яких 4 засідання було проведено спільно з депутатами міжфракційного депутатського об’єднання «За Київ», оскільки їх тематика стосувалась незаконних забудов на території столиці та прозорості виділення коштів ветеранським організаціям.


Зокрема, засідання відбулись 13 січня, 2 лютого, 16 лютого, 17 березня, 22 травня, 23 червня та 10 липня 2017 року.


У вказаних заходах узяли участь народні депутати України — члени підкомітету: Береза Б. Ю., Ільюк А. О., депутати Київської міської ради, представники Київської обласної державної адміністрації, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Головного управління Національної поліції в м. Києві, Міністерства культури України, Міністерства оборони України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Національного агентства з питань запобігання і протидії корупції, Державної архітектурно-будівельної інспекції в м. Києві, представники Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», представники громадськості.


За результатами засідань були прийняті рішення про направлення депутатських звернень із порушених питань до відповідних органів державної влади.


Відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції ще 19 жовтня 2016 року (протокол № 86) під час сесії продовжила роботу робоча група щодо дослідження фактів можливих зловживань на підприємствах — учасниках державного концерну «Укроборонпром».


До складу групи увійшли народні депутати України — члени Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Барна О. С., Тимошенко Ю. В., Парасюк В. З., Луценко І. В., Попов І. В., Осуховський О. І., Добродомов Д. Є., члени Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Пастух Т. Т., Тимчук Д. Б., Семенченко С. І. та представники ДК «Укроборонпром».


Метою роботи вказаної групи було визначено перевірити діяльність вказаного державного концерну та підприємств-учасників, а також сприяти якісному дослідженню фактів можливих зловживань і корупції в системі оборонно-промислового комплексу.


Засідання вказаної робочої групи відбулися 11 квітня, 16 і 23 травня, 15 червня 2017 року.


Зокрема, засідання робочої групи 15 червня 2017 року було проведено з виїздом до ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова з метою дослідження можливих зловживань посадовими особами товариства при регулюванні орендних відносин у товаристві та цін на вироблені й поставлені Збройним Силам України безпілотні літальні апарати.


Під час вказаних засідань члени робочої групи ознайомилися з документами фінансової звітності товариства, у тому числі із грифом «Таємно».


За результатами засідань спрямовано листи до Кабінету Міністрів України, Державної аудиторської служби України та правоохоронних органів щодо надання додаткових документів для опрацювання у робочому порядку групою.


Роботу цієї групи планується продовжити у період роботи чергової наступної сесії.


7 червня 2017 року (протокол № 104) комітет зі свого складу створив підкомітет з питань запобігання і протидії політичній корупції та визначив його персональний склад:


1. Голова підкомітету — Буглак Ю. О.


2. Члени підкомітету — Береза Б. Ю., Дерев’янко Ю. Б., Лещенко С. А., Мельничук І. І., Немировський А. В., Осуховський О. І., Попов І. В., Ричкова Т. Б., Чумак В. В.


Для забезпечення основного напряму своєї діяльності 12 липня 2017 року відбулося перше засідання підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції, на якому обговорено і затверджено порядок організації роботи підкомітету та звернення до голови комітету з приводу необхідності внесення змін до розподілу обов’язків між керівництвом комітету щодо координації діяльності цього підкомітету.


Упродовж звітного періоду члени комітету також проводили засідання круглих столів, окремі зустрічі, пов’язані з взаємодією з представниками відомих міжнародних організацій у сфері запобігання і протидії корупції, брали участь у заходах, на яких обговорювалися питання запобігання корупції в Україні. Зокрема:


6 лютого 2017 року представники комітету взяли участь у круглому столі на тему: «Повноваження німецьких депутатів щодо контролю уряду Федеративної Республіки Німеччина: напрацювання для реформи Верховної Ради України». Захід проводився Програмою USAІD PAДА за участю представника німецького парламенту.


На засіданні представником німецького парламенту була звернута увага на повноваження німецьких депутатів щодо контролю уряду ФРН та обговорено питання звіту уряду в парламенті, контрольних функцій комітетів парламенту та реалізації дорожньої карти внутрішньої реформи Верховної Ради України у питаннях контролю за виконавчою владою.


3 березня 2017 року, за сприяння Програми USAІD PAДА, представники комітету взяли участь у роботі експертної дискусії (формат круглого столу) щодо обговорення питання: «Створення спеціалізованого антикорупційного суду: найкращі міжнародні та європейські практики та досвід».


Під час дискусії було презентовано і обговорено світові приклади створення і функціонування антикорупційних судів та статусу суддів цих судів, підстави створення вказаних судів та можливих моделей їх організації. Учасників заходу було ознайомлено з досвідом Словаччини у цій сфері.


3 березня 2017 року комітет провів зустріч із головою Офісу Ради Європи в Україні М. Енбергом, керівниками проектів Венеціанської комісії проектів Ради Європи щодо співробітництва РЄ і ЄС — «Боротьба проти корупції в Україні» та «Реформа виборчої практики в Україні»


На зустрічі обговорювалися питання сприяння реформуванню виборчого законодавства та проведення конституційної реформи в Україні.


7 та 17 березня, 20 червня 2017 року комітет провів зустрічі з представником Світового банку Д. Бернштейном та представниками Данської агенції з міжнародного розвитку (DANІDA) Е. Ткешелашвілі, Б. Джеймс.


На зустрічі обговорено перебіг реалізації нової програми допомоги у боротьбі проти корупції, яка покликана надати підтримку українським органам у боротьбі проти корупції. Програму впроваджує Данська агенція з міжнародного розвитку (DANІDA) за підтримки Консультативної місії ЄС (КМЄС), що мають великий досвід в управлінні проектами у сфері належного врядування в Україні та за кордоном.


Оскільки комітет є учасником цієї програми, зустріч із Данською агенцією (20 червня 2017 року) була частиною процесу оціночного візиту МЗС Данії щодо Європейської антикорупційної ініціативи на 2017—2019 роки. На цій зустрічі також було обговорено проблематику запровадження в Україні антикорупційного суду.


20 березня 2017 року комітет провів зустріч (у форматі круглого столу) із Незалежним антикорупційним комітетом з питань оборони (НАКО), на якій було обговорено прогрес реформ та координації дій, спрямованих на зниження рівня корупції, підвищення рівня прозорості та цивільного контролю в оборонному секторі. Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.


24 березня 2017 року представники комітету взяли участь у круглому столі на тему: «Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір». Захід проводився Національним інститутом стратегічних досліджень, ГО «Інститут суспільно-економічних досліджень», ГО «Навчальний центр «Громадська ініціатива», на ньому було обговорено шляхи формування позиції представників політичної еліти та експертного середовища України щодо основних компонентів державної політики на сході України.


Протягом 26—31 березня 2017 року комітет узяв участь у заходах, запланованих у рамках оціночного візиту до України експертів ОЕСР (GRECO).


Заходи проводили в рамках започаткування для України четвертого раунду моніторингу в рамках Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією Антикорупційної мережі для Східної Європи та Центральної Азії Організації економічного співробітництва та розвитку. Україна є учасником Стамбульського плану.


3 квітня 2017 року представники комітету взяли участь у круглому столі на тему: «Експертиза законопроектів на відповідність праву ЄС: досвід Литви та Польщі», який проводився Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. На заході обговорено оптимальні моделі проведення експертизи законопроектів на відповідність праву ЄС на прикладі Литви та Польщі.


12 квітня 2017 року у комітеті відбулася зустріч з родинами українських військовополонених.


Під час зустрічі обговорювали питання щодо відсутності правового статусу в полонених, які насильницьким способом утримуються всупереч міжнародному і українському законодавству.


Учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності встановлення парламентського і суспільного контролю за діяльністю Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районах проведення антитерористичної операції.


18 квітня 2017 року, за сприяння Офісу Ради Європи в Україні, представники комітету взяли участь у консультативній зустрічі (формат круглого столу) щодо обговорення та узгодження пріоритетів реалізації нового Плану дій Ради Європи для України на 2018—2021 роки за напрямками — верховенство права, захист прав людини та розвиток демократії.


Зустріч відбувалася за участю ключових національних партнерів Ради Європи, було напрацьовано подальші спільні кроки з узгодження пріоритетів Плану дій Ради Європи для України.


Крім того, 18 квітня 2017 року комітет, спільно із Програмою USAІD PAДА, за участю Національного агентства з питань запобігання корупції, представників посольств, а також представників міжнародних та українських громадських організацій провів робочу зустріч (у форматі круглого столу) на тему: «Про запровадження e-декларування для антикорупційних громадських організацій: проблеми та виклики».


На зустрічі, зокрема, зазначено щодо необхідності розгляду та прийняття найближчим часом Верховною Радою України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб та законопроекту «Про антикорупційні суди».


31 травня 2017 року представники комітету, спільно із Національним агентством з питань запобігання і протидії корупції, взяли участь у круглому столі з обговорення проекту Методичних рекомендацій щодо організації роботи Національного агентства з повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами.


Захід відбувався на виконання підпункту 2 пункту 12 розділу ІІ Завдань і заходів з виконання державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії).


1 червня 2017 року представники комітету взяли участь у зустрічі із запуску проекту «Антикорупційна ініціатива ЄС» за участю Комісара ЄС з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнеса Гана.


Метою антикорупційної ініціативи ЄС, яка триватиме 3 роки, є посилення спроможності новостворених антикорупційних інституцій і зміцнення зовнішнього контролю за процесом реформ із боку Верховної Ради України, громадянського суспільства та медіа.


Крім того, 1 червня 2017 року комітет провів зустріч із делегацією Ради директорів Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні (НДІ) на чолі з директором інституту М. О’Хейген та колишнім державним секретарем США М. Олбрайт. У заході також узяли участь посли Швеції, Канади та Великої Британії. Учасники зустрічі обговорили сучасну політичну ситуацію в Україні та можливості співпраці.
З метою реагування на порушення законності комітет також розглянув і обговорив:


— звернення народного депутата України Суслової І. М. щодо визначення представника комітету для участі у засіданні робочої групи з розробки нової редакції Закону України «Про звернення громадян». За результатами розгляду для участі у роботі вказаної робочої групи делеговано заступника голови комітету Попова І. В. (протокол № 96 від 22 лютого 2017 року);


— звернення заступника голови комітету з питань запобігання і протидії корупції Попова І. В. про обговорення на засіданні комітету роботи реєстру електронних декларацій і діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції та механізму підготовки змін до Закону України «Про запобігання корупції» у частині визначення переліку суб’єктів декларування. За результатами розгляду прийнято рішення провести слухання у комітеті 21 квітня 2017 року (протокол № 100 від 5 квітня 2017 року);


— звернення народного депутата України — члена комітету Луценка І. В. щодо можливих корупційних ризиків при забезпеченні потреб Збройних Сил України сучасними засобами зв’язку, а саме незаконне припинення співробітництва з компанією «Elbіt Systems» (Ізраїль) та початок співробітництва з компанією «Аselsan» (Турецька Республіка).


Заслухавши і обговоривши вищевказану інформацію, комітет звернувся до Президента України, Генерального прокурора України, міністра оборони України, голови Служби безпеки України, голови Національного антикорупційного бюро України перевірити факти, наведені народним депутатом України Луценком І. В., та уповноважив народних депутатів України — членів комітету Дерев’янка Ю. Б., Ричкову Т. Б. та Луценка І. В. узяти на контроль процес випробовування найновітнішого обладнання сучасних засобів зв’язку для потреб Збройних Сил України виробництва вказаних іноземних компаній (протокол № 104 від 7 червня 2017 року);
Водночас у лютому—липні 2017 року у комітеті розглянуто 1139 заяв, скарг та клопотань фізичних і юридичних осіб, 79 звернень народних депутатів України, 21 інформаційний запит.


За результатами розгляду, із метою реагування на порушення законності, заяви, звернення і матеріали скеровувалися для відповідного реагування в межах, встановлених законами, органам державної влади та місцевого самоврядування.


Загальний документообіг секретаріату комітету за звітний період становив 6134 документи, із якого 2230 документів вихідної кореспонденції.


Секретаріатом комітету постійно здійснюється робота з інформаційного наповнення веб-сайту комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів усіх його засідань.


Комітет з питань запобігання і протидії корупції.