Якщо ви досі сумніваєтеся в доцільності розпочатої три роки тому в Україні децентралізації, перегляньте зняті підлітками відео, які цьогоріч стали переможцями ІХ Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко» в номінації «Місцеве самоврядування — це ми!».


В одному з них юні кіношники наводять лад у власному столичному житловому будинку, переконливо доводячи дорослим, що коли вони звикли до бруду, поламаних ліфтів, обшарпаних стін, обклеєних різнокаліберними папірцями-оголошеннями сходових клітин і в них немає часу зупинитися й замислитися, що ліпше жити в чистоті, то за справу беруться діти. Змінюючи свій дім, діти змінюють довколишній світ на краще.


У другому відео симпатична старшокласниця-ведуча та її однолітки спершу жартома, а потім серйозно розповідають історію успіху своєї громади, голова якої знаходить час, щоб зустрітися з місцевою дітворою й почути їхні побажання. Спільно вони не лише малюють на папері план перетворення їхньої громади із заштатного провінційного містечка в сонячне привітне, а й реалізують цей документ у життя — чистять ставок, садять клени і липи в парку, напівзруйноване приміщення перетворюють на дитячий спортивний заклад.


Автори третього відео доступно пояснюють, чому хочуть жити саме в об’єднаній територіальній громаді. Бо тепер навіть діти знають: завдяки децентралізації вітчизняні ОТГ стали фінансово спроможними, оскільки держава поділилася з ними не лише правами, а й коштами. Позитивний приклад вони побачили не деінде, а безпосередньо в себе вдома — в селищі Чкалове на Харківщині. Тут, зокрема, з’явилися кошти і для реконструкції школи, придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів, створення належної спортивної бази, залучення до викладання кваліфікованих педагогів.


Переможці телефестивалю поїдуть до французького Страсбурга — визнаного центру європейської місцевої демократії.