Народні депутати, представники різних політичних сил зустрілися з керівником програми Європейського парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, екс-президентом Європарламенту Петом Коксом. Зустріч відбувалась у рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським парламентом про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності.


Під час зустрічі П. Кокса з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко обговорювались, зокрема, питання міжпарламентського співробітництва та поточна політична ситуація в Україні. Пет Кокс повідомив про результати співпраці щодо підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України та запевнив, що Європарламент готовий і надалі допомагати Україні на шляху реформ.


Юлія Тимошенко, у свою чергу, подякувала за щиру допомогу нашій країні та її народу і наголосила, що фракція «Батьківщини» й надалі відкрита до плідної співпраці. «Ваша робота є дуже важливою. Я вірю, що завдяки вашим зусиллям можливо змінити ефективність роботи парламенту у кращому напрямі», — цитує її слова прес-служба «Батьківщини». «Але сьогодні проведення будь-яких реформ є важким завданням через дуже складну політичну ситуацію», — додала політик і наголосила на важливості посилення ролі демократичної опозиції у парламенті.


Крім того, зауважила лідер фракції, дуже важливо, щоб Рахункова палата України формувалася з представників опозиції, а ЦВК — з незалежних від влади членів, був призначений парламентом незалежний аудитор НАБУ, ухвалено законопроект про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, обрано незалежного Омбудсмена.


«Це останній шанс зупинити масштабну корупцію, яка сьогодні загрожує існуванню нашої держави», — вважає Ю. Тимошенко.


Водночас лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко, коментуючи підсумки зустрічі, зауважив, що пан Кокс продовжує дуже важливу та потрібну роботу з модернізації українського парламенту. «Інше питання, що цей парламент не готовий до цього. Нинішня Верховна Рада, на жаль, ігнорує рекомендації пана Кокса, і це дуже погано, оскільки їх прийняття дало б змогу  підвищити ефективність роботи парламенту», — зазначив політик.


«Робота з модернізації парламенту дуже важлива. І вже в наступному скликанні парламенту, а ми виступаємо за перевибори якомога швидше, ці рекомендації знайдуть своє місце і допоможуть зробити роботу парламенту більш ефективною», — резюмував Ю. Бойко.