Погоджувальна рада


До Верховної Ради уряд вчасно, у законодавчо визначені терміни, подав проект закону про Державний бюджет України на 2018 рік. І у п’ятницю, 22 вересня, у парламенті відбудеться представлення документа. Про це повідомив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


Глава парламенту зазначив, що як і попереднього року, це — «бюджет безпеки та оборони», адже значна сума коштів виділяється на оборонний сектор. На оборонні видатки, як і нині, буде виділено 5% від ВВП, що становить 165 мільяр-дів гривень.


Із проектом Держбюджету-2018 вже можна ознайомитися на офіційному сайті Верховної Ради, законопроект зареєстровано під № 7000.

 

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що політичні протистояння не змусять відійти від порядку денного, і парламенту вдасться нинішнього пленарного тижня ухвалити в цілому судову реформу та перейти до розгляду пенсійної та медичної реформ. Окрім того, на порядку денному величезна кількість інших важливих законопроектів.


Лідери депутатських фракцій і груп висловили свої пропозиції.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.


Щоб не законсервувати корумповане правосуддя 


Голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов закликав лідерів фракцій та голів комітетів завершити цього пленарного тижня розгляд судової та пенсійної реформи і відповідально та ретельно поставитися до кожної поправки до законопроекту № 6232 — про зміни до процесуальних кодексів та дійти консенсусу, щоб не законсервувати стару корумповану систему правосуддя, об яку сьогодні дуже часто розбиваються зусилля парламенту, Генеральної прокуратури та новостворених антикорупційних органів по боротьбі з корупцією. Парламентарій також наголосив, що пенсійна реформа, законопроект № 6614, відкриє дорогу до подальшого збільшення пенсій військовослужбовцям. «Фракція не погодиться на впровадження будь-яких сценаріїв, спрямованих на гальмування або відтермінування запровадження судової реформи», — заявив А. Герасимов.


Чи будуть миротворці на Донбасі?


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що будь-які рішення щодо миротворців на Донбасі не можуть бути прийняті без схвалення у Верховній Раді. «Жодне рішення ООН чи будь-кого іншого щодо миротворців без схвалення у Верховній Раді не може і не буде прийняте. Такою є вимога Конституції України», — підкреслив парламентарій. М. Бурбак назвав неприйнятним російський проект резолюції щодо миротворців ООН, назвавши її «пасткою» для міжнародного співтовариства та України. «Це нонсенс! Держава, яка вчинила збройну агресію проти України, держава, чиї війська окупували Крим і частину Донбасу, починає гратися у миротворця», — сказав депутат.


Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко повідомила, що на 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН (яка відбудеться 18—21 вересня) Президент України порушить питання миротворчої місії на Донбасі та деокупації Криму.


«Президент наполягатиме на розширеному мандаті миротворців ООН на Донбасі, — сказала І. Луценко. — Це дозволить «блакитним шоломам» застосовувати зброю у разі необхідності й не лише для самооборони. Основні вимоги, які ми висуватимемо, — це розміщення такої миротворчої місії по всій території тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей. Обов’язкове розміщення такої місії на кордоні, зокрема на 423 км неконтрольованого україно-російського кордону. Це не тільки охорона місії ОБСЄ, але і обов’язкове примушення до розмінування, роззброєння, виведення іноземних військ — російських військ та інструкторів з території України». І. Луценко також відзначила, що Президент запропонує країнам, які виступають проти анексії Криму, об’єднати зусилля і створити міжнародну групу країн для підтримки і реалізації питань деокупації Криму.


Влада не дає відповіді на сучасні виклики


Співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко схвалив ініціативу щодо введення миротворців ООН на Донбасі, щоб завершити військовий конфлікт, що стане першим етапом до відновлення територіальної цілісності держави та повернення людей до своїх домівок. Однак фракція Опоблоку не підтримує медичну та пенсійну реформи. На думку Бойка, медична реформа суперечить децентралізації, а новостворене агентство, яке ділитиме бюджетні кошти, відсторонить місцеві органи влади від розподілу видатків на медицину. Політик також виступив проти переходу на платну медицину без створення системи медичного страхування і застеріг від завуальованого збільшення пенсійного віку до 63 року в пенсійній реформі.


Ані послання Президента, ані запропонований урядом бюджет не дають відповіді на виклики, які стоять перед державою, не здатні показати дорогу, якою має рухатися країна, заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. «Головні виклики — це безробіття, безгрошів’я, розвал країни, — сказав він. — Ніхто не показує дороговкази, куди рухатися, як українцям мати роботу, зарплату і гідний рівень життя». Політик застеріг, що нині зусилля влади не спрямовані на енергетичну незалежність, натомість мільярди витрачають на закупівлю імпортного вугілля та нафтопродуктів. Ляшко наголосив, що Радикальна партія пропонує альтернативу — економічне зростання через створення нових робочих місць, модернізацію виробництва. «Заробляти, а не побиратися», — підкреслив Олег Ляшко.


Фракція «Батьківщина» закликала у зв’язку з трагедією в дитячому таборі в Одесі перевірити всі дитячі заклади країни, лікарні та будинки для літніх людей на предмет дотримання вимог пожежної безпеки. Про це заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, те, що сталося в цьому дитячому таборі, «це діагноз владі, яка живе на «відкатах» з бюджетних коштів, які бере з усіх об’єктів, що будуються в регіонах».

Тимошенко запропонувала скликати екстрену нараду в стінах парламенту за участю представників всіх фракцій, щоб розглянути трагічну ситуацію в державі у зв’язку із, зокрема, стрімким зростанням цін на все.


Віктор Бондар (ДГ «Відродження») заявив, що депутатська група не голосуватиме за медичну реформу, бо не бачить у законопроекті логіки та ключових відповідей — чи буде запроваджено медичне страхування, що буде з районними лікарнями, хто і як їх утримуватиме, чи відновлять фельдшерсько-акушерські пункти у селах. За словами депутата, по суті, пропонується модель переходу на платні медичні послуги, а створення нового центрального органу ще збільшить корупційні ризики.


Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») запропонував продовжити пленарні засідання та, можливо, скликати позачергові засідання, щоб завершити розгляд реформ. Він назвав проект бюджету «дуже оптимістичним», адже вперше пропонується доходна частина більше трильйона гривень, однак висловив сумніви, що це буде реальний бюджет.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав чиновників та високопосадовців не перерізати стрічки при відкритті нових об’єктів, бо це призводить до авральних темпів будівництва (як було в одеському дитячому таборі), а має бути жорсткий контроль за якістю проведення робіт. Політик також заявив, що введення миротворців на Донбасі стане ознакою слабкості української держави та її армії.


Сподівання на зростання


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів назвав поданий урядом проекту Держбюджету-2018 «бюджетом зростання». «Уряд заклав можливості для економічного зростання», — заявив урядовець. Кубів повідомив, що доходи зведеного бюджету зростуть на 15% і вперше перевищать трильйон гривень. До того ж уряд не підніматиме податки, а доходи збільшаться за рахунок економічного зростання.


Перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський звернув увагу на потребу перед ухваленням бюджету на наступний рік передбачити законодавче повернення фінансування профтехосвіти з державного бюджету.


Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко закликав не обкладати додатковими податками телекомунікаційні послуги.


Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила, що у зв’язку із величезною заборгованістю з виплати зарплати медикам (що вже перевищила 100 млн. грн.) 19 вересня у Києві відбудеться попереджувальна акція протесту Профспілки працівників охорони здоров’я, яка триватиме біля адміністрації Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. «Медичні працівники вичерпали всі можливості для галузевого діалогу в межах МОЗ, — сказала Богомолець, — вони не проти реформи охорони здоров’я, але реформа має бути чесна, прозора і не на кістках людей».


Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар наголосила на потребі законодавчо вирішити питання українського мовлення, трансляції українських теле- та радіоканалів у прикордонних областях, зокрема, на півдні в Одеській області. Комітет запропонував провести парламентські слухання про стан безпеки журналістів в Україні.


Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк наголосив на потребі збереження мораторію на експорт лісу-кругляка з України, хоча нині розгорнулася інформаційна кампанія на скасування такого мораторію.


Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський назвав достатньою суму, передбачену в проекті Держбюджету-2018 на потреби оборони, щоб не тільки «латати дірки», а й думати про поточні виклики та перспективу розвитку вітчизняних Збройних Сил.


Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін звернув увагу на те, що з 20 листопада виникне правова колізія — відтоді, згідно з судовою реформою, має запрацювати Державне бюро розслідувань, однак його досі не створено. Тож загальмується робота прокуратури.


На початку погоджувальної ради глава парламенту Андрій Парубій заявив, що трагедія, яка сталася у ніч з 15 на 16 вересня в дитячому оздоровчому таборі «Вікторія» в Одесі, під час якої загинули діти, є прикладом «злочинної халатності», адже не спрацювала пожежна сигналізація і не було води для гасіння пожежі. Голова Верховної Ради висловив співчуття рідним загиблих і закликав правоохоронні органи розслідувати цю трагедію та назвати винних. «Це жахлива трагедія, яка не може повторитися», — наголосив Андрій Парубій.