БРИФІНГ

 

Верховна Рада протягом пленарного тижня має завершити обговорення судової реформи та перейти до розгляду пенсійної. Таку точку зору під час брифінгу висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 


Він нагадав, що реформаторські законопроекти сесія розпочала розглядати минулого пленарного тижня. «Їх особливість полягає в тому, що проекти містять величезну кількість поправок. Але ми першого ж дня успішно розглянули освітню реформу. Моя позиція, щоб обговорення відбувалося за повною процедурою, засвідчила повну ефективність. Фактично, завдяки консультаціям у парламенті ми змогли вийти на позитивне рішення щодо закону про освіту», — сказав А. Парубій і додав, що вже розпочато розгляд судової реформи, яка містить 4 тис. 383 поправки. «У перший день було опрацьовано 700 поправок. Важко передбачити, як швидко ми зможемо пройти всі правки до цього законопроекту. Але сподіваюся, що цього пленарного тижня всі вони будуть розглянуті й рішення щодо судової реформи буде ухвалено», — сказав він.

 


Крім того, глава парламенту висловив сподівання, що протягом пленарного тижня депутати встигнуть опрацювати й пенсійну реформу. «Проведення пенсійної реформи — це одна з вимог МВФ, і до першого жовтня закон має бути прийнятий», — додав він, зауваживши, що відповідний законопроект має 2 тис. 151 поправку. Тож якщо доведеться, А. Парубій готовий запропонувати депутатам працювати довше, ніж пленарний день, щоб принаймні ці дві реформи цього тижня були ухвалені.


«Якщо робота буде ефективною, можливо, цього тижня ми зможемо розпочати розгляд і медичної реформи», — зауважив він.


Голова Верховної Ради поінформував також, що закон про Державний бюджет на 2018 рік подано у терміни, передбачені законодавством. Текст уже опубліковано на сайті й передано до комітету. Його презентація, найпевніше, відбудеться у п’ятницю. «Сподіваюся, що цього року, як і попереднього, ми зможемо пройти всі етапи прийняття бюджету і ухвалити його у терміни, передбачені законом України», — наголосив політик і додав: «Є величезна кількість законопроектів, які потребують розгляду, але масштаб реформ, які ми розглядаємо, забирає багато часу і потребує детального й професійного обговорення».


Водночас, відповідаючи на уточнююче запитання, чи підписав глава парламенту закон про освіту, він зауважив, що проект дуже об’ємний, проголосовано велику кількість поправок, тож документ потребує технічної вичитки. «Нині комітет доопрацьовує остаточний текст закону і я невідкладно, щойно він надійде з комітету, його підпишу і направлю на підпис Президенту. Це може статися або увечері в понеділок, або зранку у вівторок. Законопроект є фундаментальним документом для реформи системи освіти і невідкладно буде підписаний мною», — сказав він.


Прокоментував глава парламенту і питання коаліції. За його словами, членів більшості достатньо. Водночас А. Парубій додав: «У мене, як у глави парламенту, немає повноважень ні рахувати кількість членів опозиції, ні кількість членів коаліції. Можу лише сказати, що, крім фракцій, до більшості входять і позафракційні депутати. Ключова розбіжність полягає у тому, що, рахуючи членів коаліції, складаючи дві фракції, ви забуваєте про позафракційних. Тому це питання не викликає будь-яких інтриг. Коаліція виконала передбачену законом функцію, запропонувавши парламенту і прем’єра, і членів Кабміну. Сьогодні ж на підтримку тієї чи іншої реформи збирається різна більшість. Це і є робота парламенту. Так він працює, працює ефективно. Врешті, це і є ключове завдання, яке стоїть переді мною, як Головою Верховної Ради», — констатував політик.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.