З 17 вересня 2017 року розпочався другий етап стратегічного командно-штабного навчання ЗС Російської Федерації та Республіки Білорусь «Захід-2017». Найбільші за обсягом військові маневри відбулися 18—20 вересня.


Секретар РНБО України Олександр Турчинов, аналізуючи перебіг цих навчань, зауважив, що президент Республіки Білорусь відмовився від свого візиту до РФ, де мав разом із Путіним відвідати один із військових полігонів.

«Внаслідок зростання протестних настроїв у Білорусі, пов’язаних із проведенням навчань «Захід-2017», та через зухвалу поведінку російських військовослужбовців по відношенню до громадян Білорусі, президент О. Лукашенко скасував свою поїздку до Росії та прийняв рішення спостерігати за навчаннями винятково на полігоні у Білорусі», — констатує Турчинов, передає прес-служба Радбезу.


Тим часом 18 вересня на 33-му загальновійськовому полігоні Західного ВО «Луга» у Ленінградській області для вищого військово-політичного керівництва РФ (президент В. Путін, міністр оборони С. Шойгу, начальник ГШ В. Герасимов) було продемонстровано показовий тактичний епізод ведення маневреної оборони та переходу у наступ.


«За відгуками іноземних спостерігачів, ефективність дій сухопутного та особливо повітряного компонента військ, залучених до навчання, була істотно зменшена та «зіпсована» через сильний дощ у районі навчань. Також було зірвано проведення запланованої на 18 вересня 2017 року висадки тактичного десанту в районі Крючково (Тверська область), розташованого на відстані 600 кілометрів від полігона «Луга».


Російські медіаресурси також співали гучні дифірамби застосуванню на навчаннях нових танків Т-90 М і Т-80 БВМ, які виконували винятково пасивну, рекламну функцію. Крім того, російські ЗМІ намагалися приховати ракетний залп бойового вертольота по глядачах навчань», — йдеться у блозі Олександра Турчинова, розміщеному на офіційному сайті РНБО.