У Верховній Раді відбулася зустріч членів Парламентського комітету асоціації Україна — Європейський Союз (ПКА) — народних депутатів України та європейських парламентаріїв.

 

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі, співголова Парламентського комітету асоціації Україна — Європейський Союз Даріуш Розатті.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, член Парламентського комітету асоціації Україна — Європейський Союз Оксана Юринець.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила, що вперше засідання Парламентського комітету асоціації відбувається в Києві, також члени комітету відвідали Авдіївку, Дніпро та мали зустріч із директором НАБУ. «Важливо на власні очі побачити безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі», — сказала заступник глави парламенту. І. Геращенко поінформувала про перебіг реформ в Україні, зокрема, нещодавно ухвалену парламентом освітню реформу, а також про позицію України в питанні врегулювання ситуації на Донбасі.


За її словами, ключовим меседжем є питання про миротворчу місію ООН на Донбасі, що, на думку Президента України, може сприяти врегулюванню військового конфлікту. «Позиція України така: місія має відповідати принципам ООН, поширюватися на всю окуповану територію аж до україно-російського кордону, у складі місії не може бути представників Росії, як країни-агресора», — підкреслила І. Геращенко. Політик також відзначила, що тема повернення Криму нерозривно стоїть на порядку денному, хоча в питанні Криму поки що немає жодних поступок із боку Росії. Україна пропонує залучити міжнародних партнерів і створити «клуб друзів Криму», який сприяв би діалогу та демілітаризації Криму. За словами І. Геращенко, Україну також дуже турбує збільшення кількості заручників і полонених, що Донбас і Крим досі є закритими для міжнародних місій, таких як Червоний Хрест та з боротьби проти тортур.


— На сьогодні у полоні перебувають 144 українські заручники, — повідомила І. Геращенко. — І, на жаль, кількість викрадених та заручників постійно зростає.


Три дні під стінами парламенту проводять акцію родичі українських полонених. «Потрібен тиск усього світу на Росію задля визволення всіх українських заручників. Жоден громадянин України, виїжджаючи в Росію, не може відчувати себе у безпеці, їх можуть затримати і не допустити консула, хоча це є кричущим порушенням прав людини», — сказала Перший заступник Голови Верховної Ради України. Ірина Геращенко подякувала європейським колегам за ту увагу, яку приділяють члени Парламентського комітету проблемам України та Донбасу.


Співголова Парламентського комітету асоціації Україна — Європейський Союз Даріуш Розатті розповів про результати візиту на Донбас. Він відзначив, що члени комітету асоціації поїхали, щоб продемонструвати солідарність з українськими громадянами, особливо з тими, хто серйозно потерпає від конфлікту, і показати їм, що вони не одні. За його словами, перемовини з представниками влади та з простими людьми засвідчили, що нагальними проблемами є життєво необхідні потреби — зокрема, водопостачання, і запевнив, що європейська сторона намагатиметься знайти шляхи надання допомоги та фінансової підтримки цим територіям. Він також наголосив на потребі продовження реформ в Україні, приватизації державних підприємств та створенні Антикорупційного суду. За словами Д. Розатті, неважливо, в якій формі буде створено Антикорупційний суд — чи як окрема інституція, чи як палата у Верховному Суді, це мають визначити українці самі.


Інші промовці, члени комітету асоціації наголошували на потребі віднайти потужніші інструменти тиску на Росію, а також на продовженні реформ в Україні — зокрема на зміні виборчої системи.