БРИФІНГИ

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект про збільшення повноважень Національної гвардії (№ 6556) загрожує правам людини, безпеці та правопорядку в Україні. Про це заявила на брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.


За словами її колеги, народного депутата від «Самопомочі» Олени Сотник, законопроект у разі прийняття призведе до масових заворушень, а також загрожує і звичайним нацгвардійцям, які ризикують знову опинитися в першому ряду сутичок та виконувати накази, подібні до тих, які віддавали під час Євромайдану.


«Це кричуща загроза для людей, коли військові виходять та фактично виконують функції поліцейських, не розуміючи, що таке права людини та поліцейська функція, — сказала О. Сотник. — Міністр внутрішніх справ повинен займатися реформуванням поліції, а Національна гвардія, як військове формування, нарешті має повністю перейти під командування Збройних Сил України, вона для цього була підготовлена».


Парламентарії та громадські активісти переконані: на вулицях українських міст не має бути військової техніки, щоб Україна не перетворилася на поліцейську державу чи Північну Корею.


«Деякі народні депутати обґрунтовують необхідність прийняття цього законопроекту подіями 31 серпня (2015 року. — Ред.) під Верховною Радою, — зауважив Михайло Каменєв, виконавчий директор ГО «Правозахисна ініціатива», — але це явно цинічна маніпуляція, оскільки тоді були винуваті не тільки люди, які кинули гранату, а й керівники поліції, Нацгвардії, які використовують політику ескалації насильства, ескалації конфлікту замість того, щоби вести діалог із протестувальниками. І на мирних зібраннях це призводить до трагічних наслідків». За словами Каменєва, коаліція громадських організацій проведе акції по всій Україні та біля Верховної Ради з вимогою відкликати цей законопроект.