Засідання Парламентського комітету асоціації Україна—ЄС відбувається двічі на рік за участю народних депутатів України та їхніх колег з Європарламенту. Зазвичай зустрічі Парламентського комітету асоціації проходять у Києві або Брюсселі, однак цьогорічна українська частина відбулась у Дніпрі. Перше виїзне засідання ПКА поза межами Києва — важливий жест політичної солідарності ЄС з Україною.


Із самого початку російської агресії, з 2014 року, Дніпропетровщина однією з перших стикнулася із проблемою внутрішньо переміщених осіб. Багато людей вимушено залишали Крим, Донецьку та Луганську області й опинялися саме тут. Лише завдяки спільній роботі влади, громадських активістів та закордонних партнерів негативні наслідки вдалося звести до мінімуму.


З огляду на те, що з вересня цього року Угода про асоціацію запрацювала в повному обсязі, гостро постає питання, що можна зробити, аби вона працювала максимально ефективно. Аудит процесу імплементації та розгляд шляхів поліпшення співпраці — головне завдання ПКА.


У вівторок делегація парламентаріїв відвідала Авдіївку та її околиці. Вони мали змогу оцінити масштаб руйнувань місцевої інфраструктури та житлових кварталів унаслідок російської агресії. Більш як половина житлового фонду міста постраждала через бомбардування. Відбулися також зустрічі із представниками місцевої влади, неурядових організацій та громадянського суспільства. Це дало змогу з’ясувати потреби місцевого населення. 


За словами співголови ПКА Миколи Княжицького, у фінальній резолюції засідання буде багато важливих пунктів. Ідеться передусім про підтримку українських позицій на міжнародній арені та унеможливлення маніпуляцій із приводу доступу миротворців від Російської Федерації. У блоці економічних питань, зокрема, наголос зроблять на недопущенні проектів, які шкодять економіці України, Польщі та інших держав, таких як, наприклад, Другий Північний потік. У резолюцію також мають намір внести положення про шляхи боротьби з корупцією. Для обговорення цієї проблеми до Дніпра спеціально прибув Генеральний прокурор Юрій Луценко.


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.