Акція протесту медиків, що відбулася під стінами Кабінету Міністрів та Верховної Ради, вкотре привернула увагу громадськості до медичної реформи, яку народні депутати мають намір ухвалити найближчим часом.

 

«Голос України» вже писав про основні зміни, які передбачається внести в чинну систему охорони здоров’я. Ідеться про перехід до принципу «гроші йдуть за пацієнтом». Законотворці мають намір зробити так, щоб громадяни могли отримувати гарантований пакет медичних послуг і лікарських засобів за рахунок державного бюджету. Зміни також зачеплять і організації самої сфери. Так, після ухвалення реформи в порядку, встановленому урядом, буде створено спеціалізоване державне некомерційне агентство. Воно здійснюватиме розробку стандартів медичної допомоги, проводитиме оцінку медичних технологій та акредитацію закладів охорони здоров’я. Із державного бюджету оплачуватиметься надання екстреної, первинної та паліативної медичної допомоги громадянам.


У Кабінеті Міністрів вважають, що запровадження нової системи фінансування охорони здоров’я та залучення до постачання медичних послуг закладів охорони здоров’я всіх форм власності та фізичних осіб-підприємців сприятиме забезпеченню доступності медичних послуг та лікарських засобів незалежно від матеріального становища пацієнтів, зміцненню здоров’я та продовженню тривалості життя населення України, зростанню рівня задоволеності населення вітчизняною системою охорони здоров’я. Крім того, запевняють урядовці, ухвалення змін дасть змогу збільшити ефективність використання бюджетних коштів, посилить роль місцевого самоврядування, зокрема об’єднаних територіальних громад, в розвитку системи надання медичної допомоги, створить передумови для розвитку конкуренції в системі охорони здоров’я, збільшення інвестиційної привабливості вітчизняної системи охорони здоров’я. Підвищення якості медичного обслуговування, впровадження науково обґрунтованих та економічно ефективних методів роботи, забезпечення дотримання клінічних настанов та медичних стандартів — усього цього можна досягнути після схвалення медичної реформи.


Підходи, за якими в Міністерстві охорони здоров’я намагаються змінити правила гри на медичному ринку, викликали потужний протест. Навіть серед представників профільного парламентського комітету більшість висловила застереження до урядового проекту змін. Як наслідок — до розгляду проекту медичної реформи у другому читанні надійшло майже дев’ять сотень поправок, які законотворцям належить розглянути за повною процедурою.


Для того, щоб висловитися проти медичної реформи, начебто вийшли під стіни адміністративних будівель столиці медики з усієї країни. Однак представниця фракції «Самопомочі» і заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко пов’язує цю акцію насамперед із тим, що уряд критично недофінансовує фонд оплати праці медиків.


«Підвищення мінімальної заробітної плати без збільшення медичних тарифних розрядів призвело до того, що і медична сестра, і санітарка, і лікар, і сторож отримують майже однакову зарплату — 3200 гривень», — каже народний депутат. За її словами, уряд не надав кошти до державного бюджету на виплату обов’язкових надбавок медичним працівникам. Ці проблеми, стверджує Ірина Сисоєнко, існують із січня, а нині заборгованість Кабміну перед працівниками галузі становить уже майже чотири мільярди гривень.


Чимало політиків, котрі підтримують акції протесту, саботують ухвалення реформи охорони здоров’я в парламенті неготовністю приймати відповідний законопроект у другому читанні, зауважила І. Сисоєнко. Натомість, акцентує вона, законопроектом про медичну реформу передбачаються фінансові гарантії для медичних працівників та значне збільшення видатків на всю систему охорони здоров’я. Якщо документ ухвалять, а уряд його виконуватиме, це поліпшить фінансове становище працівників галузі.