Якщо парламент ухвалить пенсійну реформу на початку жовтня, то це дасть змогу вже з жовтня підвищити пенсії 9 мільйонам пенсіонерів. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав прем’єр Володимир Гройсман.

 

«У парламентаріїв є шанс ухвалити пенсійну реформу в жовтні, і ми зможемо зробити розрахунки. Це обов’язок народних депутатів, уряду, Президента — дати пенсіонерам можливість отримати системне підвищення пенсій», — сказав він та назвав «злочином» продовження розрахунку пенсій на показниках 2007 року.


«Якщо парламент 3 жовтня ухвалить пенсійну реформу, я беру зобов’язання, що в жовтні пенсії буде підвищено для 9 мільйонів пенсіонерів», — підкреслив глава уряду та додав, що для цього потрібні голоси 226 народних депутатів.


Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко також зауважив, що уряд готовий до осучаснення пенсій, але для цього потрібно рішення Верховної Ради. «Щоб провести осучаснення пенсій, нам, безумовно, потрібне рішення парламенту. Але якщо це буде навіть у середині жовтня і в законі залишиться дата осучаснення з 1 жовтня, то ми виконаємо це рішення Верховної Ради. Так, нам потрібен час, щоб Пенсійний фонд здійснив необхідний перерахунок, і ми готові провести ці розрахунки. Та нам потрібно чітко розуміти, чи під час другого читання не буде змінена формула перерахунку пенсій, а залишиться такою, як це запропонував уряд. Тоді ми зможемо провести всі розрахунки з 1 жовтня, навіть якщо це буде «заднім числом», — сказав він та пояснив, що в такому разі пенсіонери, які отримують пенсію на початку місяця, отримають своє підвищення за жовтень у листопаді.


Також віце-прем’єр підкреслив, що після ухвалення пенсійної реформи процес осучаснення пенсій буде регулярний. «Система осучаснення і процес осучаснення — це не одноразовий акт, який буде здійснено в жовтні і на цьому все закінчиться. Ми пропонуємо, щоб процес осучаснення пенсій був регулярний та щоб він не залежав від того, який буде у членів уряду чи в народних депутатів настрій зранку. Ми хочемо чітко ввести осучаснення пенсій в законодавче поле», — зазначив П. Розенко та нагадав, що можливе осучаснення пенсій буде здійснено вперше за останні п’ять років.