Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко і Богдан Хмельницький (актор Олексій Биш) відкрили оновлений парк імені Богдана Хмельницького в Чернігові. До реконструкції тут можна було й ногу зламати. А тепер є навіть доріжки зі спеціальним покриттям, щоб діти могли ганяти на велосипедах та скейтбордах. А біля Богдана радують око і тішитимуть у спеку два фонтани. Ще один фонтан постав і біля старовинної П’ятницької церкви.

 

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко з «гетьманом» відкривають свято.

Фото прес-служби міської ради Чернігова.

А під час реконструкції парку пам’ятник гетьману розвернули на 180 градусів — робота знаменитого скульптора Івана Кавалерідзе всі радянські роки стояла спиною до церкви, бо ж не можна було поставити його так до міськкому комуністичної партії. Аж тепер виконано первісний задум творців пам’ятника українському гетьманові.


До речі, під час робіт археологи виявили фрагмент стародавньої кладки П’ятницького монастиря, який вирішено залишити відкритим для огляду. Храм побудовано наприкінці ХІІ століття, він не раз зазнавав руйнувань і особливо нещадних — під час Другої світової війни. П’ятницька церква стала першим храмом відновленої Української православної церкви Київського патріархату на Чернігово-Сіверщині.


Серед численних гостей свята, а відкриття оновленого парку було приурочено до Дня міста, були міські голови Гомеля, Дніпра, Вінниці, Сум, Славутича, Ніжина та Новгорода-Сіверського. Радували містян та гостей заслужений академічний зразково-показовий оркестр Збройних Сил України та ансамбль юних бандуристів «Соколики» чернігівської музичної школи № 1.


Оновлювальні роботи в парку імені Богдана Хмельницького стали міській скарбниці в 19 мільйонів гривень, але деякі завершальні роботи ще триватимуть до морозів.

Чернігів.