КИЇВ:

У Києві відбувся Інвестиційний форум, у якому взяли участь понад 500 представників владних структур, бізнесових кіл та інвестиційної спільноти. Відкриваючи його, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд активно створює дієві інструменти для розвитку бізнесу і підприємництва у державі та приділяє значну увагу питанням поліпшення інвестиційного клімату.

 

Київський міський голова Віталій Кличко, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс під час Київського інвестиційного форуму.


 Фото Урядового порталу.

Щоб кожна інвестиція була успішна, наголошував він, урядом створено низку інституцій, зокрема Офіс залучення та підтримки інвестицій та Офіс з просування експорту. В. Гройсман зазначив, що «Україна виходить на економічне зростання». Першочергове завдання для влади — залучити інвестиції в АПК, машинобудування, будівництво доріг та туризм. Останній є однією із пріоритетних галузей. Прем’єр-міністр нагадав, що доходи від туризму у багатьох країнах сягають 10 відсотків ВВП. «Величезний туристичний потенціал має Київ», — сказав він.


Київський міський голова Віталій Кличко презентував на форумі, який, за його словами, щороку стає дедалі масштабнішим, низку інвестпроектів. Він нагадав, що чверть українського бізнесу зосереджено у столиці, як і 60 відсотків минулорічних іноземних інвестицій. «Київ має амбітні плани стати комфортним містом з високими стандартами життя, — зазначив В. Кличко, — і привабливим для туристів». Минулого року у столиці України побувало 1 млн. 200 тис. іноземних та 700 тис. внутрішніх туристів. Наступного року, коли Київ прийматиме два фінали Ліги чемпіонів УЄФА — чоловічий і жіночий — та низку фестивалів, очікується до 2 млн. іноземних туристів та вдвічі більше внутрішніх.


Серед українських брендів, відомих у всьому світі, наголошують представники влади, — «Гогольфест», Atlas Weekend, Global East Festival та інші музичні фестивалі, театри мод тощо. Серед візитівок країни — численні київські мурали, яких немає в жодній іншій країні. Відомі муралісти, легенди стріт-арту звідусіль за підтримки своїх посольств їдуть до Києва, щоб долучитися до проекту зі створення картин на стінах багатоповерхівок.


Серед проектів, презентованих на форумі, — створення парку «Почайна», облаштування велосипедного хабу на Трухановому острові, створення системи громадського велопрокату і велодороги Ірпінь — Київ, спорудження конгрес-центру на території колишньої ВДНГ. Один з найцікавіших проектів планують реалізувати на Контрактовій площі. Після реконструкції це буде простір з пішохідним бульваром, зоною відпочинку з фонтанами, великим садом, що легко трансформується під різноманітні фестивалі та  ярмарки, вуличні виставки й концерти, кінопокази просто неба. Автори проекту пропонують трансформувати прилеглі будівлі в музеї: один із кафетеріїв може стати Музеєм київських солодощів, антикварний магазин — Музеєм патефонів. Серед одинадцяти схожих закладів буде й археологічний музей «Серце Русі», у якому туристи зможуть побачити єдине у світі дерев’яне місто часів Київської Русі, що ідеально збереглося під шаром ґрунту на глибині 12 метрів.