Прийняти закон про антикорупційний суд вимагає від України міжнародна спільнота. Вже пролунала чітка вимога: без антикорупційного суду нові кошти від МВФ в Україну не прийдуть. Нині на розгляді в парламенті перебуває два законопроекти про антикорупційні суди — № 6011 (внесений групою народних депутатів) і 6529 (в авторстві народного депутата від Блоку Петра Порошенка Сергія Алєксєєва).

Цю концепцію підтримують Президент та Генпрокурор. Основна відмінність цих проектів — антикорупційний суд буде або окремою незалежною інстанцією, або палатою Верховного Суду. Невдовзі Венеціанська комісія має надати висновки щодо обох законопроектів.

 

Заступник директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Деніел Райан, народний депутат Світлана Заліщук і спеціаліст із моніторингу та оцінювання Програми USAID «Нове правосуддя» Томас Вертилецький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

«Закон про антикорупційний суд став законодавчим трилером, однак відповідь на запитання, чому триває така боротьба, досить проста, — зауважила народний депутат України Світлана Заліщук під час експертного обговорення створення антикорупційних судів. — Модель, через яку буде створено антикорупційний суд, стане механізмом, що впливатиме на вироки. У політичних лідерів є багато страху, що антикорупційний суд стане «монстром», як НАБУ, на який не можна буде впливати».


Міжнародні експерти наголошують на тому, що створення антикорупційного суду не повинно відкладатися. «Ми розуміємо, що для повного реформування суддів знизу догори потрібно декілька років, але, з іншого боку, 
НАБУ вже веде розслідування майже тисячі справ, відтак виникає потреба у створенні антикорупційного суду. Такий суд можна ввести в дію менш ніж за рік, у 2018 році», — зауважив заступник директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Деніел Райан.


Директор НАБУ Артем Ситник нагадав, що НАБУ відправило свої перші справи до суду в березні 2016 року, але судді виявилися не готові до розгляду справ щодо топ-чиновників. Дискусії про створення антикорупційних судів розпочалися у травні 2016-го, але відтоді, за словами Ситника, розпочався і тиск на НАБУ — перший обшук у НАБУ працівниками ГПУ за начебто незаконне прослуховування. Нині знову лунають заяви про нібито незаконне прослуховування НАБУ майже 140 чиновників, хоча в НАБУ заявляють, що не мають функцій прослуховувати.
На думку директора НАБУ, нині тривають спекуляції довкола створення антикорупційних судів. На думку Ситника, пропозиція про створення антикорупційного суду як спеціалізованої палати — це «цинічний обман» і недоцільно формувати велику кількість антикорупційних судів та суддів. «Пропонується створити 27 палат в 27 апеляційних судах, — пояснив Ситник. — Палата має налічувати не менш як п’ять суддів. Це 135 суддів. Плюс 450 районних судів — 2250 антикорупційних суддів».


Водночас директор НАБУ переконаний у потребі невідкладного утворення антикорупційних судів. «Ми показали, що можливо в Україні розслідувати справи щодо осіб, які раніше вважались недоторканними, — сказав 
А. Ситник. — Але це тактичний успіх, і можна ці справи звести нанівець, якщо не буде рішення суду. Остаточне рішення — це вирок суду, яким призначається справедливе покарання, що підтверджується зібраними доказами. Якщо антикорупційний суд не буде створено в 2018 році, то вся антикорупційна реформа буде приречена на провал».


«Ми пропонуємо, щоб 17 жовтня парламент розпочав голосування за законопроекти про антикорупційний суд, — повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв. — Створення антикорупційного суду — це дуже складна справа. Після того, як ухвалимо законопроект, не менше ризиків нас чекає, щоб цей закон став реальністю. Якщо не утворимо антикорупційного суду, Україна не зможе далі розвиватися, Україну чекатимуть дуже великі потрясіння. Маємо об’єднатися довкола цього питання».


Детальніше про дискусію щодо створення антикорупційного суду в Україні читайте в наступних номерах «Голосу України».

ЦИТАТА

Артем СИТНИК, директор НАБУ:


— Якщо антикорупційний суд не буде створено в 2018 році, то вся антикорупційна реформа буде приречена на провал.

ФАКТ

Нині в роботі НАБУ перебуває 398 проваджень, вручено 237 повідомлень про підозру, 86 справ скеровано до суду. Збитки від злочинів, що розслідуються, сягають 87,2 мільярда гривень.