Як зробити Міноборони та Збройні Сили прозорішими для суспільства, чіткіше інформувати громадськість про суть змін, які відбуваються в армії, говорили у Дніпрі під час круглого столу, присвяченого концепції демократичного контролю за ЗСУ. Модераторами заходу виступили народний депутат Тетяна Ричкова, представники ОБСЄ в Україні та Проектного офісу реформ МОУ. Його учасниками стали громадські діячі, волонтери, партійці, чимало з яких допомагають армії ще з 2014 року.


Тетяна Ричкова нагадала, що 2016-го в Україні було ухвалено Стратегічний оборонний бюлетень — «дорожню карту» реформування ЗСУ. Одним із пунктів документа стало впровадження демократичного контролю над Збройними Силами. Окрім того, це є умовою виділення США 500 мільйонів доларів на підтримку України у сфері безпеки та оборони.


«Круглий стіл на цю тему вже відбувся в Харкові. У Дніпрі на обговорення зібралися представники ОБСЄ, громадськості, волонтери, я представляю Верховну Раду. За підсумками заходу ми пропишемо відповідні пропозиції — йдеться про більшу відкритість ЗСУ для суспільства. Певні кроки в цьому напрямі вже зроблено: наприклад, працює Цивільно-військове співробітництво, що в зоні АТО забезпечує комунікацію між армійцями і цивільними, є громадські організації, які плідно співпрацюють з Міноборони. Але цього поки що недостатньо. Тож сьогодні ми творимо нову історію українських Збройних Сил», — зазначила народний депутат.


Як пояснив Олександр Гладкий, менеджер проектів ОБСЄ у військово-політичній сфері, передусім ідеться про створення механізмів, які пропишуть у відповідній концепції. «Один із них, наприклад, передбачає посилення зворотного зв’язку з військовослужбовцями, створення дієвої системи розгляду звернень, скарг», — розповів він.


Розробити проект концепції демократичного цивільного контролю для ЗСУ і подати його на розгляд Міноборони, як повідомляє прес-служба БПП, планують цьогоріч.