Діалог із Путіним без зобов’язань деокупації Криму — повторення політики умиротворення нацистів. Таку точку зору висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров (БПП) під час виступу на Конгресі ініціатив Східної Європи в Любліні.


Політик вважає, що анексія Криму Росією нагадує окупацію Чехословаччини Адольфом Гітлером, а Путін своїми діями в Україні вимагає від Європи нового переділу світового порядку. Р. Чубаров відкинув будь-які заклики європейських політиків до діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним без зобов’язань із його боку дотримуватися норм міжнародного права і звільнити окуповані українські території.


За його словами, вибір, який сьогодні роблять європейські політики, може повторити неспроможність кінця 30-х років минулого століття, коли політика умиротворення Німеччини призвела до світової війни і багатомільйонних жертв.


«Тоді така політика призвела до остаточної деградації Версальської системи, Ліги націй, системи колективної безпеки та, у підсумку, до Другої світової війни», — наголосив Р. Чубаров, повідомляє прес-служба «Солідарності».


«Але є інший вибір — повернутися до післявоєнних принципів, коли конструкція міжнародного права стримувала країни від глобальних воєн», — вважає голова Меджлісу.


«Правда полягає в тому, що відсутність жорстких заходів щодо Росії як до країни, яка розв’язала війну проти України і виступає з реальними загрозами іншим країнам, сприймається Путіним і його оточенням як слабкість колективного Заходу з усіма наслідками, що випливають з цього», — сказав Чубаров.


За його словами, якщо європейські політики справді хочуть захистити свої країни, вони мусять усвідомити реальну загрозу з боку Росії і за допомогою вкрай жорстких санкцій змусити поважати міжнародне право.Глава Меджлісу зазначив, що «завдяки санкціям було зупинено просування агресії Росії на українські землі».