Народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв (на знімку) разом із Генеральним прокурором України Юрієм Луценком відвідав із робочим візитом Турецьку Республіку. Про це парламентарій повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

 


Джемілєв розповів про низку зустрічей із високопосадовцями Туреччини. Головною темою зустрічі Мустафи Джемілєва та  Генерального прокурора України Юрія Луценка з Міністром юстиції Турецької Республіки стала співпраця в питаннях запобігання та припинення систематичних порушень Російською Федерацією норм міжнародного морського права.


«Багато фактів про порушення норм міжнародного морського права передано турецькій стороні, зокрема перелік суден-порушників, що заходять у порти окупованого Криму», — розповів Джемілєв.


«Під час зустрічі з кримськотатарською діаспорою в Кримськотатарському товаристві взаємної допомоги та культурного розвитку (Дернек) обговорили ситуацію щодо прав людини в окупованому Криму та факти про порушення відповідних прав країною-агресором», — зауважив парламентарій.


Пріоритетом Генеральної прокуратури України Юрій Луценко назвав встановлення жертв катувань агресором у Криму та документування всіх фактів про злочини окупантів і притягнення винних до відповідальності.


Також було підкреслено, що депортація кримськотатарського народу у 1944 році радянською владою є злочином, який не має терміну давності, і є геноцидом, який має бути визнаний світом.