Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко із заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марією Іоновою та народним депутатом Оксаною Юринець під час робочої поїздки до Львова відвідали Центр Митрополита Андрея Шептицького. Ознайомившись з сучасним багатофункціональним закладом, в якому розміщена бібліотека, майданчик для проведення наукових конференцій та дискусій, Ірина Геращенко заявила, що таким центром, де чудові умови для навчання, може пишатися будь-яка європейська столиця. Львів сьогодні має культурний простір європейського рівня.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народний депутат Оксана Юринець, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка під час брифінгу.

Фото прес-служби Львівської ОДА.

Наступна зустріч — центр допомоги жінкам у кризових ситуаціях «Горіховий гай», який з 2010 року надає допомогу жінкам, які зазнали домашнього насильства. Ця тема не повинна замовчуватись, вважає Ірина Геращенко, як це роблять нині. З початку цього року зафіксовано шість тисяч фактів домашнього насильства, і цю тему порушуватимуть у парламенті. Третя — ключова — зустріч відбулася під час відвідин медичного центру «Інтерсоно», в якому американські лікарі з Бостона під керівництвом Геннадія Фузайлова надають допомогу дітям, що отримали важкі опікові травми. За час співпраці американські лікарі врятували життя 55 українським малюкам. У Бостоні перебувають восьмеро дітей з надважкими опіками.
Ірина Геращенко подякувала Геннадію Фузайлову і його команді, яка в ці дні безоплатно працює у Львові. Американські медики надали консультації 186 хворим і провели десятки операцій. Це не тільки львівські діти, а й зі сходу країни.
Після завершення робочих зустрічей у приміщенні ОДА відбувся брифінг Першого заступника Голови Верховної Ради України, Уповноваженої Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко та заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марії Іонової на тему «Чи можуть миротворці принести мир на Донбас».
Ірина Геращенко заявила, що питання введення на Донбас миротворців вперше пролунало від нашого Президента, міністра закордонних справ у 2015 році, але тоді ця ініціатива не була почута і сприйнята нашими світовими партнерами. Нині крига скресла. Україна виступає за те, щоб мандат миротворчої місії, який має бути затверджений Радбезом ООН, розповсюджувався на всю територію Донбасу аж до україно-російського кордону, й ця місія має мати поліцейські функції. У складі миротворців не може бути жодного представника країни-агресора.
Україна не ставиться до питання миротворців як до панацеї. Будь-яка миротворча місія заходить на будь-яку територію тільки після встановлення миру. Тому дуже важливо далі здійснювати тиск на Російську Федерацію.
Водночас Ірина Геращенко наголосила, що завивання про зраду, ніби Україна готова відмовитися від Криму, аби повернути Донбас, не відповідають дійсності: «Ми розглядаємо обов’язкові відновлення територіальної цілісності та суверенітету України у двох контекстах — це деескалація та деокупація і Донбасу, і Криму».
Проводиться відповідна роз’яснювальна робота, і Україна не поспішає подавати в ООН свій проект резолюції про миротворців — це питання тактики, бо Росія може заблокувати цей документ. Не виключено, що проект резолюції може подати хтось з партнерів України.
Ще одна гостра тема львівських діалогів — звільнення заручників. На окупованих територіях утримують 144 заручники, а також маємо ще 16 політв’язнів Кремля. На жаль, це питання повністю заблоковане, вважає Ірина Геращенко. У Росії та контрольованих нею бойовиків нема мотивації, бо це для них дуже серйозний елемент шантажу і тиску на Україну.
«Я свідок того, що Президент України на всіх міжнародних зустрічах порушує питання заручників. А російська сторона запитує, а де амністія? І цю відповідь, як папуги, постійно повторюють контрольовані Кремлем бойовики. Амністія — це індивідуальний акт, який проводять іменем України. Чи є сьогодні в Донецьку чи Луганську український прапор та суд? Хто буде амністію проводити?» — наголосила Ірина Геращенко.

Львів.