Учора у Верховній Раді відбулася незвичайна екскурсія. Проводили її для журналістів, котрі працюють у законодавчому органі й часто бувають у стінах парламенту. Екскурсантам, які й без того знають, мабуть, кожен куточок кулуарів та сесійної зали, догодити важко. Однак Голові Верховної Ради Андрію Парубію, який виступив у ролі гіда, це вдалося. Він дозволив представникам ЗМІ побувати в президії парламенту, продемонстрував, як працюють прилади на робочій поверхні керівництва законодавчого органу, і навіть уперше, за його словами, скористався на камеру кнопкою дзвоника, який передбачено для того, щоб зосередити увагу народних депутатів під час засідання. Побували журналісти і у святая святих — робочому кабінеті Голови Верховної Ради. Майже аскетичний інтер’єр Андрій Парубій пояснив тим, що сприймає цю кімнату передусім як місце для праці. Воно не може бути затишним і спокійним, зазначив глава парламенту.

 

 

 

Свою частину розповіді глава парламенту розпочав з місця, яке нещодавно стало центром уваги багатьох ЗМІ — почесного порталу, у якому розміщено Прапор Незалежності України (на знімку). Цей стяг підготували навіть не народні депутати, наголосив А. Парубій. Знамено перебувало на вулиці під час мітингу і люди передали його до сесійної зали Верховної Ради в день, коли було проголошено Незалежність. «Цей прапор є одним із головних атрибутів та артефактів нашої держави», — підкреслив глава законодавчого органу.


Загальна концепція оновлення парламенту передбачає багато етапів, наголосив А. Парубій. І встановлення порталу — це один із них. Спочатку зробили деякі косметичні зміни. Наприклад, на стелі кулуарної зали раніше було комуністичне панно. Нині його затягнуто білим полотном, оскільки для того, щоб замалювати історичну пам’ятку радянського минулого, необхідно рішення багатьох установ. А в тому стані, в якому панно перебуває тепер, воно може зберігатися без будь-яких загроз для знищення.


Встановлення порталу із Прапором Незалежності стало наступним кроком. Його розташували на самому вході в приміщення парламенту, саме тому було так важливо створити для нього особливе місце. Його спроектувала родичка архітектора, який працював над оздобленням кулуарної зали. Особливого значення надали тому, що під час цих робіт було використано матеріал, з якого, власне, виконувалося оздоблення раніше. Для цього міг підійти тільки італійський мармур, наголосив А. Парубій. Композиція становить 17 метрів завширшки і три метри заввишки. Для того, щоб змонтувати арку, фахівці, які спеціалізуються на такій ювелірній роботі, виконали півсотні різних елементів. Парламент щороку відвідують дедалі більше людей, зокрема, учні та студенти, представники іноземних делегацій. Тож нині екскурсії починаються саме з місця, де встановлено прапор.


Андрій Парубій акцентував: публікації про те, що державний стяг просто перенесли з одного місця в інше, витративши на це понад мільйон гривень, є нечесними та несправедливими, адже насправді йдеться про фактичну зміну інтер’єру. І 90 відсотків вартості цих робіт становить саме вартість матеріалів. Стосовно того, чи варто було витрачати такі кошти на облаштування місця для прапора, то Андрій Парубій запитав, як можна оцінити вартість державного прапора? Також він вважає, що українському парламенту важливо надати українськості. «Коли полк втрачає стяг, його розформовують, — наголосив А. Парубій. — Мені часто вказували на те, що не варто запроваджувати декомунізацію, бо зміна табличок та документів дорого коштуватиме. Але коли ми робимо фундаментальні речі, які формують державу і владу, це важко виміряти грошима. Не знаю, скільки пішло на декомунізацію, напевно, багато, але це мінятиме свідомість українців на ментальному рівні». Прапор — це один із головних атрибутів нашої держави і все, що було зроблено, Андрій Парубій назвав правильним. А під час наступної літньої перерви в засіданнях у парламенті мають намір облаштувати подібні портали для Конституції України та Пересопницького Євангелія.


***


Коментуючи трагедію, яка сталася на складі з боєприпасами під Калинівкою, Андрій Парубій заявив: «Це удар по безпеці, але не хотів би робити висновки до того, як завершить свою роботу слідча група. Майже переконаний, що це диверсія. Це запланована дія агресора, в тому числі й всередині нашої країни, що жодною мірою не знімає відповідальності з тих, хто відповідає за безпеку складів із боєприпасами».


А. Парубій зауважив, що був здивований, коли прочитав, що минулий сесійний тиждень назвали найменш результативним у роботі Верховної Ради. «Чи були б ви задоволені, якби ми проголосували поправки до судової реформи за один раз», — поцікавився він у журналістів. «Напевне, кожен із вас скаже «ні», — припустив він. — Я наполягав на тому, щоб усі реформи розглядалися за повною процедурою. Закони від того стають ефективнішими». Так, судова реформа — це найдовший законопроект в історії українського парламенту, сказав Голова Верховної Ради, але у вівторок його розгляд мають завершити. І, можливо, наступного тижня також встигнуть ухвалити пенсійну реформу та кілька безпекових законопроектів. «Це той план, який я ставлю перед собою і який ми маємо реалізувати до кінця наступного тижня».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.