У Харкові відбувся форум «Бізнес в Україні: перспективи інклюзивного працевлаштування». У ньому взяли участь міністр соціальної політики України Андрій Рева, перший заступник харківського міського голови Ігор Терехов, Уповноважена з прав людей з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України Раїса Панасюк, керівництво області. У рамках заходу було кілька дискусій: «Інклюзивне працевлаштування як індекс сталого розвитку бізнесу в Україні», «Законодавчі аспекти працевлаштування людей з інвалідністю».

 

Андрій Рева зазначив, що перший такий бізнес-форум відбувся в Харкові, оскільки місто є інтелектуальною столицею країни, тут впроваджуються новаторські підходи у сферах розвитку економіки та соціального захисту. За його словами, тема інклюзивного працевлаштування вкрай актуальна: над нею працюють усі структури Міністерства соціальної політики та уряд. Результатом цієї роботи стали два внесені у Верховну Раду законопроекти, які допоможуть розв’язати чимало проблем, пов’язаних із працевлаштуванням людей з обмеженими можливостями. Андрій Рева зазначив, що законодавча база в цій сфері повинна стати наближеною до норм права Європейського Союзу.
Своєю чергою Ігор Терехов наголосив, що на форумі було сформульовано пропозиції для Кабінету Міністрів України. За його словами, перше, над чим потрібно працювати, — це виховання дітей у рівних умовах.
«У наших школах, дитячих садочках створено інклюзивні групи. Але ми зіштовхуємося з тим, що деякі батьки просять навчати дітей з обмеженими можливостями окремо від своїх дітей. Так бути не повинно. Це наша чітка позиція. Ми не маємо розділяти людей з інвалідністю і без. Також на минулій сесії міськради ми затвердили звернення до уряду з проханням, щоб профтехнічні навчальні заклади перейшли в комунальну власність, і ми теж створимо там усі умови для навчання дітей з обмеженими можливостями», — зазначив Ігор Терехов.
Також він наголосив, що вкрай важливо дати стимул роботодавцям, зацікавити бізнес у працевлаштуванні людей з інвалідністю. «Це основа основ. Коли в роботодавця будуть чіткі стимули, він розумітиме, що у цьому зацікавлений», — сказав Ігор Терехов.
І третя пропозиція, яку вніс перший заступник міського голови, — це психологічна підтримка людей з інвалідністю, зокрема тих, хто постраждав у зоні АТО, кому потрібні нова робота й соціальна допомога.
У другій половині форуму працювали секції, на яких учасники обговорили законодавчі норми і вимоги, теми ефективного добору співробітників з інвалідністю, етики комунікації, створення умов праці і робочого місця, стереотипи сприйняття інвалідності, міфи та реалії інклюзивного працевлаштування тощо.

Харків.