Розвиток промисловості України, зокрема машинобудівної галузі, дасть змогу забезпечити щонайменше п’ятивідсоткове зростання економіки. Таку думку висловив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час Всеукраїнської наради «Стратегічні напрями розвитку машинобудування України: від регіональних ініціатив до національної промислової політики», що відбулась у Харкові.
«Ми говоримо про стале зростання економіки, а воно вимагає розвитку власного машинобудування, впровадження інновацій. І ми маємо створювати додаткові можливості, щоб такий розвиток був якісний», — сказав глава уряду та підкреслив, що сьогодні Україна має унікальний шанс вийти на світовий ринок зі своїм продуктом. «Експорт України зростає, частка експорту до країн ЄС зростає. Ми сьогодні постійно працюємо над розширенням ринків збуту продукції, і дуже важливо, щоб наш машинобудівний комплекс теж був одним із лідерів», — зазначив він та висловив думку, що одним з інструментів досягнення цілі має стати створений минулого року Комітет промислового розвитку, який напрацьовує необхідні рішення.
Учасники наради, серед яких, окрім урядовців, були керівники найбільших промислових підприємств держави, також наголошували, що неправильно позиціонувати Україну як аграрну державу, бо хоча на агросектор і справді припадає значна частка економіки, та, маючи такі підприємства, як харківські «Турбоатом» чи «Електроважмаш», а також потужний ІТ-сектор, ми повинні думати про промисловий та інноваційний розвиток як ще одну точку зростання.
Під час дискусії промисловці висловили декілька пропозицій, які можуть стимулювати економічне зростання. Ідеться про чітке визначення промислової товарної номенклатури з урахуванням потреб ринку та наукових напрацювань, доступне кредитування для промислових підприємств та розумний протекціонізм на внутрішньому ринку.
«Ми говоримо про п’ять відсотків зростання та приєднання до клубу багатих країн. І ми маємо розуміти, що п’ять відсотків до ВВП — це п’ять мільярдів доларів в нашу економіку щороку і 100 тисяч нових робочих місць щороку», — зазначив заступник голови урядового Комітету промислового розвитку Анатолій Гіршфельд.
Підтримавши пропозиції підприємців, В. Гройсман підкреслив, що вважає логічним та правильним розумний захист власного виробника. Також він закликав їх приділяти більше уваги переробці, створенню власного продукту, використанню наявного наукового й технологічного потенціалу, а також напрацюванню точкових, але системних рішень розвитку конкретних підприємств і промислових напрямів.
Під час поїздки на Харківщину глава уряду відвідав два найбільші підприємства регіону — «Електроважмаш» та «Турбоатом».