Учора Президент Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру. Саме 29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві у Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України  Ірина Геращенко, Президент України Петро Порошенко, дружина Президента Марина Порошенко,  Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час покладання квітів. 

Фото Урядового порталу.


У церемонії покладання квітів до меморіальної плити та пам’ятника громадянам і військовополоненим, розстріляним нацистами у Бабиному Яру, також взяли участь народні депутати України, члени Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій, представники громадськості.


Учасники церемонії вшанували пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру хвилиною мовчання.


Від імені Президента також були встановлені вінки до інших місць пам’яті на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», зокрема, до пам’ятника «Менора», пам’ятника ромам, страченим нацистами у Бабиному Яру, дерев’яного хреста у пам’ять про розстріляних членів ОУН, встановленого 21 лютого 1992 року та до пам’ятника розстріляній у Бабиному Яру Олені Телізі.


«Пам’ятаймо кожного замордованого у Бабиному Яру, пам’ятаймо ці історичні уроки, дуже актуальні сьогодні. Ми зобов’язані жорстко протистояти будь-якому факту міжнаціональної ворожнечі та ненависті, ксенофобії та нетерпимості. Пам’ятати про Жертв Бабиного Яру, де загинули євреї і українці, роми та представники різних національностей і соціальних груп. Пам’ятати, що нацисти розстрілювали пацієнтів психіатрічних лікарень, людей з фізичними вадами і хворобами, гомосексуалістів, всіх «не таких»... Це дуже важливий урок — бути толерантними. Й шанувати подвиг праведників, що в ті страшні дні рятували від нацистів єврейських дітей, всіх тих, кого тягли на розстріл», — закликала Ірина Геращенко у Фейбуці після церемонії вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.