Рівненщину відвідали представники Державної інспекції охорони тваринного і рослинного світу при Президентові Республіки Білорусь. Вони зустрілися з представниками Державного агентства рибного господарства, територіальними агентствами прикордонних областей — Київської, Житомирської, Чернігівської та Волинської. Учасники зустрічі обговорили питання збереження рибного господарства, патрулювання водойм, осучаснення правил для рибалок-любителів.
«Наша область багата на водні ресурси. Через територію протікає 161 річка, тут 130 озер, 12 водосховищ, 300 ставків. Ми маємо багато географічно спільного — кордон, екосистеми. Тому обмін досвідом між Україною та Білоруссю може сприяти вдосконаленню заходів в охороні біоресурсів», — сказав заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір.
Білоруська делегація зацікавилася реформами у рибній охороні. Як повідомив представник Державного агентства рибного господарства України Вадим Литвиненко, зміни у галузі розпочалися з ліквідації рибної інспекції й створення рибного патруля за аналогом нової поліції. Такі структури працюють вже у 17 областях України, у тому числі й на Рівненщині.
Начальник управління Державного агентства рибного господарства в Рівненській області Сергій Бондар задоволений ефективністю роботи рибного патруля: цього року лише за нерестовий період, що тривав у квітні, складено майже сто протоколів — удвічі більше, ніж за рік роботи рибоохоронної інспекції. Сергій Бондар вважає за необхідне осучаснити правила любительського спортивного рибальства, що були складені 20 років тому, коли рибалили лише за допомогою однієї вудки. Зараз рибалки мають сучасне устаткування та відеоапаратуру. «У наших сусідів є досвід у розробці нових правил та відповідальності за їх порушення. Так, у Білорусі за браконьєрство законом передбачено позбавлення волі до п’яти років з конфіскацією майна, а в нас — лише штраф у 340 гривень», — сказав він.