Меджліс кримськотатарського народу найближчим часом вимагатиме припинення діяльності російських організацій на території України. Про це під час прес-конференції в «Укрінформі» заявив голова Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров (на знімку).

«Ніхто поодинці нині не зможе зупинити Росію. Останніми місяцями в Криму щодня нарощуються репресії, це конкретні люди, їхні діти, родичі. Це треба саме так сприймати, а не в грошах і на геополітичній дошці. Я стверджую, що наша нерішучість у деяких сферах є якщо не головною, то однією з причин того, що над нашими громадянами Росія так жорстоко знущається... І наступного тижня порушуватиму перед своїми колегами питання, що у нас тут, в Україні, робить «Росспівробітництво» (російський центр науки і культури) та афілійовані з ним організації? Чому у нас присутні російські організації? Чому ми не маємо їх просто закрити законом чи іншими рішеннями?» — сказав 
Р. Чубаров. Власне, це запитання він адресував Міністерству закордонних справ. Водночас політик зауважив, що Меджліс оголосить про свої нові ініціативи і проситиме уряд їх підтримати. Якщо ж такої підтримки не буде, то її шукатимуть серед політиків.
«Росспівробітництво» Росії в Україні має бути закрито. Невже це комусь не зрозуміло? Будь-які російські державні структури, які працюють на українській території, не мають на це права», — констатував Р. Чубаров.
У цьому контексті він назвав верхом цинізму посилання на Договір про дружбу і стратегічне партнерство між Росією і Україною в заяві Держдуми з приводу нашого закону про освіту, а також коментар із цього приводу прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова.
«У цьому договорі про дружбу і стратегічне партнерство є статті, де йдеться про те, що держави-сторони визнають і дотримуються кордонів одне одного. Пєсков каже, що «з юридичної точки зору документ залишається в силі, його не було денонсовано. Відповідно, з правової точки зору, апелювання до чинного документа де-юре є нормальною практикою». Попри цей договір і низку міжнародних актів, вони порушили кордони, вторглися на нашу землю — і ми нічого не можемо зробити, а світ нам у цьому ефективно не допомагає», — сказав Р. Чубаров.

Вл. інф.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua