На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з працівниками освіти, присвяченій їх професійному святу.

 

На знімку: ректор Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Віктор Андрущенко, дружина Президента України Марина Порошенко, народний депутат України Олександр Співаковський під час зустрічі з працівниками освіти.


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).


Протягом наступного року вчителі можуть розраховувати на подальше підвищення заробітної плати, повідомив глава держави. За його словами, в проекті державного бюджету на 2018 рік уже передбачено 520 мільйонів гривень на підвищення кваліфікації тих, хто навчатиме першокласників нової української школи. «Розумію, що для успішної реалізації амбітних планів, люди, які присвячують себе педагогічній ниві, мають бути високо вмотивованими, — передає слова Президента його прес-служба. — Ми спільно з Прем’єр-міністром та урядом знайшли можливість підвищити розмір заробітної плати вчителів у 2017 році. Наступного року заплановано подальше її збільшення».


Глава держави подякував вчителям за їхню працю та привітав із професійним святом. «Бути вчителем — це справжнє мистецтво. Воно потребує таланту й наполегливості, відповідальності та самопожертви», — підкреслив П. Порошенко. Метою педагога є навчити читати, писати, міркувати й користуватися багажем знань, накопичених людством, додав він. Однак зауважив: «Ваша місія — виховувати особистостей, які серцем та душею люблять рідну землю, готових боронити її свободу та незалежність». Звертаючись до освітян, очільник країни пригадав слова Отто фон Бісмарка про те, що війни виграють не генерали, а шкільні вчителі та парафіяльні священики.


Під час зустрічі Президент торкнувся й теми нового Закону «Про освіту». «Протягом останніх років ми дуже обережно, але впевнено впроваджуємо курс на наповнення реальним змістом державного статусу української мови, — сказав він. — Хочу наголосити, що це було одним із моїх пріоритетів під час виборчої кампанії на цю посаду і нині це дуже твердо і наполегливо реалізовується». Глава держави зауважив, що стаття 7 нового Закону «Про освіту» спричинила не лише внутрішній, а й дуже широкий міжнародний резонанс.


П. Порошенко нагадав, що в Посланні про внутрішнє та зовнішнє становище, з яким на початку вересня виступив у Верховній Раді, він поставив завдання ухвалити закон про захист української мови у сфері послуг. Мовляв, у цій галузі «дехто поводиться так, як ніби не усвідомлює, що працює у фантастичній країні — Україні». Також апелював до того, який спротив викликали в суспільстві закони про запровадження україномовних квот на радіо та телебаченні. Зважаючи на всі ці обставини, неможливо залишити поза увагою мовне питання в сфері освіти, резюмував глава держави. «Звичайно, ми не могли не посилити роль української мови в освіті, — підкреслив П. Порошенко. — Про що тут дискутувати? Людина, яка закінчує українську школу, має вміти говорити українською мовою».


Очільник країни звернувся до вчителів та працівників освіти з проханням підвищувати престиж мови не лише на уроках, а і в спілкуванні з дітьми — на перервах, у виховному процесі. Адже молодь має бачити, що українська мова — це не суха норма закону, а живий засіб повсякденного спілкування.