Пропозицію щодо миротворців, над якою працює Україна, ми відстоюємо ще з 2015 року. Але тоді наші партнери не чули її. І тільки нині крига скресла, і ця ініціатива починає набирати прихильників. На цьому під час інтерв’ю одному з телеканалів наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко (на знімку).

«Наша ініціатива миротворчої місії була абсолютно зрозуміла. Її мандат має розповсюджуватися на всю окуповану територію. Це має бути супровід миротворчих процесів, супровід моніторингу, допомога в деокупації, в деескалації і в демілітаризації цього регіону. Очевидно, що миротворці мають працювати аж до україно-російського кордону і контролювати цей кордон, щоб не було, як це є нині, — діра у 400 кілометрів, через яку заходять російські зброя, техніка і «потєряшкі» типу Агеєва. Абсолютно очевидно, що в цій місії не повинно бути жодного росіянина. Вони є нині на Донбасі з перешитими шевронами, щоб в них ніхто не впізнав представників регулярної російської армії, але всі про це знають. Саме тому в цій місії не повинно бути росіян. Саме на цьому ми наполягаємо», — зауважила вона.
Відповідаючи на запитання, з якими країнами ми сьогодні ведемо консультації щодо можливої спільної резолюції з просування миротворчої місії на Донбасі, І. Геращенко нагадала, що Рада Безпеки ООН приймає рішення консенсусом. «І абсолютно очевидно, що сьогодні там є одна країна, яка блокує все спрямоване на стабілізацію ситуації на Донбасі і в Криму. Це Російська Федерація, країна-агресор», — сказала вона. Водночас додавши, що в країни-агресора серед країн—членів Ради Безпеки ООН є партнери, які можуть утриматися під час голосування. «Навіть один голос, який утримався, по суті, робить неможливим захід миротворців. Тому для України важлива не дата подачі резолюції, а саме голосування за цю резолюцію. І тут нам треба максимально наблизити позиції з нашими партнерами», — наголосила уповноважений Президента.
Вона нагадала, що глава держави Петро Порошенко під час 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН мав низку двосторонніх зустрічей, зокрема зі своїм американським колегою Дональдом Трампом, з представниками і лідерами «нормандського формату», зокрема з президентом Франції Емануелем Макроном, а також з іншими лідерами — це президенти Польщі, Австрії, Болгарії, Словаччини, лідери Європейського Союзу. Також у нього відбуваються постійні телефонні контакти... «Власне, під час усіх цих консультацій ключова тема — питання миру на Донбасі і миротворців. Нині справді йде дискусія, хто може подати таку резолюцію. Чи це має бути Україна, чи це мають бути наші партнери. Тобто це має бути спільна резолюція. І треба зблизити позиції, щоб наші партнери так само дали зрозуміти Росії, що ця резолюція є такою, що її треба підтримувати. І це дуже серйозна праця. І саме від такої кулуарної дипломатичної роботи залежить дата подачі резолюції і власне її авторство», — сказала І. Геращенко.