Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з Президентом Сенату Австралії Стівеном Перрі, який вперше перебуває з візитом в Україні.
Під час брифінгу для журналістів Андрій Парубій подякував Стівену Перрі за візит до України та підтримку Австралією нашої країни у такі важкі для нас часи. Голова Верховної Ради нагадав, що парламент Австралії одним з перших визнав незалежність української держави та входить до числа тих країн, що визнали Голодомор геноцидом українського народу. «Австралія належить до дуже близьких наших друзів та дуже надійних партнерів», — підкреслив А. Парубій.
Голова Верховної Ради подякував пану Президенту Сенату за підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої країни і, особливо, за збереження та продовження санкцій проти Російської Федерації.
«Російська Федерації і агресія Путіна становлять загрозу для всього цивілізованого світу», — зазначив А. Парубій та наголосив, що одним з прикладів цієї загрози є трагедія зі збитим Боїнгом MH-17. «Ми висловили упевненість, що в результаті слідчих дій буде названо винуватців цієї трагедії та притягнуто їх до відповідальності», — підкреслив він.
Торкнувшись теми міжпарламентської співпраці, Голова Верховної Ради відзначив важливість відновлення в Австралії роботи групи дружби з Україною.
«Впевнений, що групи дружби між нашими країнами зможуть активізувати міжпарламентський діалог», — сказав він та висловив переконання, що візит Президента Сенату Австралії стане важливим етапом в наших відносинах.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

Андрій Парубій також повідомив, що Президент Сенату Австралії відвідав Чорнобильську АЕС та від імені всіх українців подякував йому за те, що Австралія дуже допомогла Україні з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи.
Президент Сенату Австралії, у свою чергу, подякував Голові Верховної Ради за теплі слова, а також українському народу за можливість бути присутнім на території України. Він також наголосив на тому, що Україна та Австралія пліч-о-пліч працюють над розслідуванням катастрофи МН-17.
«Ці стосунки, які є між нами — це не просто дружні стосунки між двома країнами, це не тільки дружні стосунки між двома парламентами та між двома урядами, а також дружні стосунки між нашими людьми», — сказав Стівен Перрі та зауважив, що в Австралії проживає чимало українців, які мають друзів в Україні. «Як демократичний парламент ми завжди працюватимемо над тим, щоб демократія процвітала», — сказав він та зазначив, що буде радий вітати українських парламентаріїв на австралійській землі. «В Австралії є проблеми, яких немає в Україні, а в Україні є проблеми, яких немає в Австралії. Але ми можемо підтримувати один одного в подоланні цих перешкод, щоб працювати на благо наших народів», — наголосив Президент Сенату Австралії.
За інформацією українського уряду, останнім часом між нашими країнами спостерігається активізація економічної співпраці.
Зокрема, за сім місяців 2017 року товарообіг між Україною та Австралією зріс на 56,3 відсотка — до 112,93 мільйона доларів США.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

ДОВІДКОВО

Офіційні зв’язки наших двох держав розпочалися в грудні 1991 року, коли Австралія визнала незалежність України. Проте перші наші емігранти до цієї географічно далекої країни прибули ще в середині XIX століття, а нині в Австралії проживає до 38 тисяч українців. Зазначимо, що найбільшого розмаху українська еміграція до цієї південної країни набула після Другої світової війни, коли чимало українців, що перебували в Німеччині у таборах переміщених осіб, поїхали туди у пошуках кращої долі.
Відтоді в Австралії діє чимало українських товариств та громад, які об’єднуються Союзом українських організацій Австралії. І саме завдяки активності української громади, яка ще до проголошення незалежності України проводила в Австралії великі демонстрації, присвячені пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, влада цієї країни визнала Голодомор геноцидом українського народу.