Погоджувальна рада

На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій доручив Комітету з питань національної безпеки та оборони долучитися до розслідування вибухів арсеналу зброї на військових складах у Калинівці на Вінниччині та дати свою оцінку цим подіям.

Сергій Соболєв, Олег Березюк, Максим Бурбак.

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар. 

«Вибухи в Калинівці — суттєвий удар по безпеці воюючої країни і, на жаль, за останній час це далеко не перша подібна катастрофа у місцях, де зберігаються боєприпаси», — наголосив він. А. Парубій подякував військовим та рятувальникам, місцевій владі, які, ризикуючи життям, ліквідовують наслідки надзвичайної події.
Тема Калинівки не раз порушувалась на погоджувальній раді.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що загальна сума збитків від підривів на військових складах сягає набагато більше мільярда доларів США. Він розповів, що після вибухів на військових складах у Балаклії (Харківська область) комітет провів закрите засіданні у кабінеті керівника Генштабу, де протягом двох годин було обговорено больові точки і прийнято конкретні рішення, як зробити так, щоб трагедія у Балаклії не повторилася. Однак через півроку вибухи повторилися. «Не було виконане жодне з управлінських рішень, навіть не були освоєні 200 мільйонів гривень, які було виділено», — сказав Пашинський.
Голова комітету повідомив, що у середу, 4 жовтня, оборонний комітет проведе відкрите засідання щодо ситуації з вибухами на військових складах у Калинівці.

А судді хто?

Після завершення розгляду судової реформи, а залишилося пройти понад 500 поправок до кодексів (законопроект № 6232), парламент має перейти до розгляду пенсійної та медичної реформ, законопроектів з питань національної безпеки та оборони, зокрема, давно очікує свого розгляду законопроект про кібербезпеку, зауважив А. Парубій. Він повідомив, що знову пропонуватиме сесійній залі працювати без перерви для прискорення розгляду питань. Парламент також має нарешті затвердити в цілому порядок денний на поточну сесію.
Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд закликала Головнокомандувача та керівництво Збройних Сил України посилити охорону військових складів на Чернігівщині в місті Ічня. За її словами, з таким проханням до неї звернулись мешканці Ічні під час зустрічей із виборцями. «Склади незахищені, люди ходять туди збирати гриби», — сказала Сироїд. Оксана Сироїд також наголосила, що судова реформа — це не голосування за поправки до кодексів, а захист прав людини, засудження за злочини на Майдані, розслідування злочинів колишньої «злочинної влади», судові вироки високопосадовцям за корупцію.
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав у вівторок завершити розгляд поправок до законопроекту № 6232, яким передбачається завершити черговий етап реформування судової системи в Україні. «Ситуація із катастрофічно низьким рівнем довіри суспільства до вітчизняного судочинства погіршується ледь не щодня, — сказав політик. — Одіозні рішення суддів вже не виняток і вони доводять необхідність негайного очищення суддівського корпусу і термінового впровадження реформи судової системи».
Герасимов також закликав у четвер, 5 жовтня, вирішити в парламенті питання призначення конкурсної комісії НКРЕКП.

Не зробили висновків

Фракція «Народний фронт» на погоджувальній раді виступила з вимогою, щоб начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко поніс відповідальність за вибухи на складах боєприпасів у Калинівці. Про це заявив лідер фракції Максим Бурбак.
«Військове командування не зробило висновків із попередніх інцидентів і халатно поставилося до охорони арсеналів, — зауважив парламентарій. — За це має понести відповідальність персонально начальник Генштабу Муженко. Його провина, зокрема, в тому, що досі не усунуто прогалини в зберіганні боєприпасів, які були виявлені під час перевірок РНБО ще в 2014 році».
Лідер фракції також наголосив на потребі посилення боротьби з розвідувально-диверсійною мережею всередині України, збільшення в Держбюджеті-2018 видатків на оборону та нацбезпеку, ухвалити пенсійну реформу, яка підвищить пенсії 10 мільйонам пенсіонерів.
Перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв вкотре закликав терміново скликати нараду за участю Президента, прем’єра та голів фракцій у зв’язку з новими викликами у державі. На думку депутата, відповідальність за вибухи на військових складах повинні нести вже не військові, не міністр оборони та керівник Генштабу, а керівництво держави та Президент як Головнокомандувач. «Ключове питання — це обороноздатність та захист прав людини», — підкреслив Соболєв.

Бюджет розвитку чи затягування пасків?

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів запевнив, що розроблений урядом проект Державного бюджету України на 2018 рік — це бюджет початку розвитку, інноваційної роботи, розвитку підприємств, зростання експорту. За словами урядовця, за перше півріччя 2017 року зростання експорту в Україні становило 24,2 відсотка, понад 4,7 млрд. грн. У бюджеті передбачено ремонт доріг, реформу освіти, медицини, зростання соціальних стандартів. Урядовець закликав цього тижня підтримати пенсійну реформу, щоб уже в жовтні 9 мільйонів пенсіонерів отримали підвищені пенсії. «Це буде реальний приклад єдності заради добробуту громадян», — сказав С. Кубів, поінформувавши, що після погоджувальної ради міністр соціальної політики Андрій Рева проведе зустріч з депутатськими фракціями і групами, щоб відповісти на запитання депутатів щодо пенсійної реформи. Віце-прем’єр також запевнив, що уряд виплатить усю заборгованість із зарплати медикам згідно з графіком.
У свою чергу, лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав поданий урядом проект Держбюджету-2018 (№ 7000) не бюджетом розвитку, а інфляційним бюджетом. За словами депутата, уряд не виконує пряму норму Податкового кодексу, яка зобов’язує запровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток, що, на думку депутата, дозволить розвиватися малому та середньому бізнесу.
«Більшість громадян України не відчули реформ та якісних перетворень», — відзначив Віктор Бондар (ДГ «Відродження»). На його погляд, у проекті Держбюджету немає жодних позитивних змін, не закладено розвиток економіки, натомість всі витрати перекладаються на громадян, зменшуються соціальні виплати, підсилюється фінансування правоохоронних органів, знову зростає державний борг.

«Купуй українське, плати українцям»

Фракція Опозиційного блоку не підтримуватиме урядові проекти законів про пенсійну та медичну реформи, вважаючи, що ці проекти мають бути переглянуті з урахуванням думки суспільства, заявив лідер фракції Опоблоку Юрій Бойко. Він розповів, що люди в регіонах кажуть так: «Якщо хтось ще виживе після пенсійної реформи, то після медичної реформи вже точно ніхто».
«Мета пенсійної реформи — підвищення рівня пенсій, для цього потрібно підвищити легальні зарплати українців, з яких будуть відрахування до пенсійного фонду», — наголосив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Політик також наголосив на потребі підвищити відповідальність роботодавців за неофіційне оформлення працівників, здійснити перерахунок пенсій для людей з великим трудовим стажем.
Уряд виділив 100 мільйонів гривень на відновлення зруйнованих будівель та інфраструктури у Калинівці.
Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко запропонувала до 100-річчя української дипломатичної служби провести урочисте засідання Верховної Ради та закликала до цієї дати ухвалити нову редакцію закону про дипломатичну службу.
Голова фінансового комітету Сергій Рибалка наголосив на потребі ухвалити стратегію розвитку державних банків, серед яких зараз і «Приват», і обрати їх наглядові ради.
Представник Президента України у парламенті Ірина Луценко наголосила, що головні пріоритети для парламенту наразі — це пенсійна та медична реформи.
Крім того, депутат повідомила, що на цьому тижні буде зареєстрований закон про стратегію відновлення територіальної цілісності України та звільнення Донбасу.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФАКТ

Уряд виділив 100 мільйонів гривень на відновлення зруйнованих будівель та інфраструктури в Калинівці.

 

БРИФІНГ

Є всі шанси одностайно ухвалити порядок денний

Порядок денний на поточний сесійний тиждень Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав амбітним. Щоб встигнути все, народним депутатам доведеться працювати, можливо, навіть поза графіком та без перерв, сказав він. Для остаточного голосування за судову реформу минулого тижня не вистачило буквально кількох годин, зауважив глава парламенту, однак не всі парламентарії виявили «високий рівень свідомості й не продемонстрували бажання працювати напружено, але результативно». Однак нині є всі підстави прогнозувати, що цього тижня завершиться розгляд судової та пенсійної реформ, запевнив А. Парубій.
Блок кадрових питань Голова Верховної Ради за важливістю класифікував як «наступний після судової, пенсійної та медичної реформ». Він зауважив: «Є дуже висока імовірність, що цього тижня парламент розгляне кандидатури на посаду в НКРЕКП». Дві кандидатури мають підготувати профільні комітети. Якщо в середу це рішення вдасться затвердити на засіданні комітетів, то вже в четвер за них можна буде голосувати в сесійній залі.
Станом на сьогодні майже всі позиції від фракцій враховано в порядку денному, окрім трьох законопроектів, які на засіданні комітетів вирішили зняти з реєстрації, зауважив А. Парубій. Нині тривають консультації, і якщо порозуміння вдасться досягнути, то порядок денний сесії на всю осінь зможуть ухвалити одностайно, запевнив Голова Верховної Ради.

Надія СМІЯН.