Олег БЕРЕЗЮК (Об’єднання «Самопоміч»):
— Україна входить у важкий період реваншизму олігархічно-кримінального управління в державі. Ось конкретні приклади. Розгляд і сам закон про так звану судову реформу, де вносяться зміни до 20 законодавчих актів та чотирьох кодексів. Це приклад того, як повертаються в життя ганебні норми ганебного впливу прокуратури на судовий процес і повна непрозорість. Друге питання — істерія навколо закону, який ще ніхто не читав, — про реінтеграцію. Це свідчить про те, що невдала спроба знищити суверенітет через зміни до Конституції сьогодні просувається через цей закон. Кому це служитиме? Служитиме легалізації присутності ворога України на окупованих територіях і нищенню української держави зсередини. Третій приклад олігархічно-кримінального реваншизму — це бюджет на 2018 рік. У ньому ми бачимо: забираються гроші в людей, нуль — на ліки, але пакуються гроші в правоохоронні органи: МВС, ГПУ, та в адміністрацію Президента. Яку державу ми будуємо: людську чи олігархічну?
Олег ЛЯШКО (Радикальна партія):
— Економічне зростання, нові робочі місця, подолання бідності, підвищення зарплат і пенсій — ось програма Радикальної партії, яку ми пропонуємо реалізовувати тут, у парламенті. Єдина можливість вирвати країну з бідності та сировинної залежності — це відновлення економіки, підвищення доходів громадян. Коли нам розказують про пенсійну, медичну чи будь-яку іншу реформу, то в результаті так званих реформ людей позбавляють можливості лікуватися, навчатися, працювати, заробляти, годувати свою сім’ю. Це не реформи! Радикальна партія пропонує інші зміни — модернізація, відновлення, створення нових робочих місць, перетворення України на розвинуту сучасну інтелектуальну державу!
Рефат ЧУБАРОВ (Блок Петра Порошенка):
— Не минає жодного дня в окупованому Криму, щоб російські окупанти не вривалися в будинки кримських татар і українців. Останні місяці відзначилися різким погіршенням ситуації з правами людини на півострові. 27 липня кримськотатарському активісту Руслану Зіктулаєву винесено новий вирок — 15 років ув’язнення. 4 серпня українського активіста Володимира Балуха засуджено на 3 роки і 7 місяців колонії. 11 вересня заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу оголошений вирок — 8 років ув’язнення. 22 вересня відомий український журналіст Микола Семена засуджений на 2,5 року умовного ув’язнення із забороною займатися будь-якою публічною діяльністю. 27 вересня заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, який страждає на хворобу Паркінсона, засуджено на 2 роки колонії та заборонено займатися публічною діяльністю. А між цими вироками на 10 діб засудили 76-річного Сервера Караметова, а потім брутально на очах у рідних феесбешники викрали батька чотирьох малолітніх дітей Рената Параламова, якого катували протягом доби в управлінні ФСБ в Сімферополі із застосуванням електроструму. Лише вчора було затримано чотирьох кримських татар: Талята Абдурахманова, Арсена Кубедінова, Рената Сулейманова та Сейрана Мустафаєва, яких окупанти звинувачують начебто в належності до екстремістського утворення.
Справжня «вина» цих 48 громадян України, чиї прізвища розкладені на ваших робочих місцях, полягає в тому, що вони зберігають вірність Україні, люблять Крим та не приймають окупантів. Більшість населення Криму очікує від української держави, міжнародного співтовариства рішучих дій, спрямованих на якомога швидшу деокупацію Криму. Ми — українські парламентарії, українська держава і український народ — маємо задіяти всі зусилля, щоб повернути Крим.
Віктор БОНДАР («Відродження»):
— Наша депутатська група партії «Відродження» занепокоєна тим безглуздим проектом бюджету, який ми отримали. Це не проект бюджету України — це проект проїдання грошей державними органами, це проект з виплати зарплат і соціальних виплат через бюджет України. Там немає жодної мети, що ми хочемо змінити в країні за рік. Зате знову буде запозичено 350 мільярдів гривень і загальна сума боргу на кінець року становитиме 2,7 трильйона гривень. Ми запитуємо: хто, коли і як повертатиме ці кошти?
Ми не побачили жодних проектів з підтримки промисловості. Спрямуйте хоча б 200 мільярдів на підтримку промисловості, на кредитування закупівлі промислового обладнання, на кредитування сучасних технологій, на енергозбереження... Це будуть проекти, які дадуть результат.
Спрямуйте кошти на реальні соціальні програми — на будівництво нових лікарень чи впровадження медичного страхування, але цей проект бюджету ніяк не пов’язаний із тими реформами, які декларуються.
Юрій БОЙКО (Опозиційний блок):
— Вимагаємо внести на розгляд парламенту питання про недовіру уряду. Хотілося б, щоб народ побачив, скільки депутатів підтримають цей Кабмін і пропоновані ним реформи. Ми закликаємо підтримати цю ініціативу та передаємо депутатським фракціям і ЗМІ відповідний проект постанови. Парламент порушив ст. 228 Регламенту, не розглянувши звіт уряду перед Верховною Радою, та ст. 116 Конституції про виконання бюджету. А головне, що ніхто так і не отримав відповіді, як 60 відсотків українців опинились за межею бідності за останні три роки. Це головний наслідок діяльності уряду.
Судячи з показників бюджету, головний пріоритет уряду на наступний рік — утриматись на посадах, спираючись на силовиків. Рекордні суми планується витратити на армію, поліцію, прокуратуру, суди на шкоду всім соціальним програмам. В уряді явно переплутали пріоритети. На освіту виділяється вдвічі менше, ніж на правоохоронців. У бюджеті не знайшлося 3 мільярдів гривень на сільську медицину або 300 мільйонів гривень, щоб зберегти соціальні стипендії. Зате майже третина всього бюджету — 300 мільярдів гривень — піде на утримання вищого державного апарату та силовиків.
Максим БУРБАК («Народний фронт»):
— Ми повинні сьогодні прийняти судову реформу, бо інакше ми паралізуємо вже сформований за новими прозорими правилами Верховний Суд України. Блокування судової реформи означатиме, що усі діючі судді-корупціонери залишаться на своїх посадах пожиттєво і це буде свідома диверсія проти держави, яка відобразиться на кожному громадянинові. Це буде підрив цілої правоохоронної системи України.
Необхідно терміново вибудувати ефективну систему антикорупційного судочинства. І по всій вертикалі судової гілки влади починати очищення. Усіх суддів-корупціонерів — за грати! Тисячі справ проти корупціонерів, розпочатих ГПУ, НАБУ, СБУ повинні бути доведені до юридичного кінця і повинен бути вирок. Вважаємо за необхідне створити робочу групу для на-
працювання узгодженого проекту закону про антикорупційне судочинство і внесення його до сесійної зали.
Фракція «Народного фронту» вимагає розслідування злочинної бездіяльності та притягнення до відповідальності чиновників, винних у знищенні складів боєприпасів. Негайно, поки в країні ще є вцілілі арсенали.
Ми також вимагаємо звіту Міноборони та Генерального штабу перед членами парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони в режимі секретності кількості боєприпасів та про план Міноборони, Генштабу та «Укроборонпрому» щодо відновлення арсеналів.