БРИФІНГИ

Законопроект про застосування української мови як державної підтримано в парламентському Комітеті з питань культури й духовності. На цьому наголосив очільник цього комітету Микола Княжицький. Народний депутат закликав негайно виносити цей документ на голосування в сесійну залу. «Усі ми бачимо несправедливі маніпуляції, які здійнялися після ухвалення закону про освіту, зокрема статті 7, — зауважив він. — А вона лише урівнює українську мову в правах і дозволяє дітям нормально володіти державною мовою та вступати у вищі навчальні заклади». М. Княжицький наголосив на тому, що в нашій країні продовжує діяти закон Ківалова—Колісниченка, досі обмежуючи права українців та національних меншин. Нині, вважає він, варто скористатися історичним моментом і прийняти відповідні зміни.


На думку народних депутатів, які представляють різні політичні фракції в Верховній Раді, але виступають співавторами закону про застосування української мови як державної, цей проект має розглядатися в сесійній залі паралельно із законом про права національних меншин. До роботи над текстом мовного закону долучилися також і представники громадських організацій. Один із них — Роман Матис — наголосив на тому, що для становлення української мови як державної нашій країні довелося йти довгі чотири століття. Усі попередні спроби зазнавали утисків різних політичних режимів. Він закликав народних депутатів підтримати законопроект № 5670 — зробити це в міжвиборчий період і «не чекати від українців нічого на заміну».


Опозиційний варіант кошторису країни вже подано


Народні депутати від Опозиційного блоку внесли в парламент свій проект бюджету на наступний рік. Про це повідомив представник цієї політичної сили Олександр Вілкул. За його словами, уряд запропонував бюджет, який дасть змогу зміцнити позиції нашої держави як поліцейської — із низькими соціальними стандартами та стагнуючою економікою. Кошти, мовляв, мають намір брати за рахунок кредитів, підвищивши наш зовнішній борг до двох трильйонів гривень. Незначне зростання зарплат та пенсій, каже народний обранець, знівелюється інфляцією. Натомість опозиціонери пропонують підвищити мінімальну зарплату до п’яти тисяч гривень, пенсію — до 3,5 тисячі гривень, а мінімальний прожитковий мінімум до 3,2 тисячі. Збалансувати бюджет, на думку представників парламентської меншості, можна за рахунок скорочення витрат на силовиків. Як аргумент О. Вілкул навів таку статистику: порівняно з 2013 роком витрати на поліцію та прокуратуру збільшилися втричі, а мінімальна пенсія зросла на 57 відсотків. Такий розклад він назвав «боротьбою з іншодумцями», до яких зарахував 90 відсотків населення. А бюджет, запропонований Опозиційним блоком, О. Вілкул назвав «бюджетом миру та розвитку».


Надія СМІЯН.