Однак свої корективи в переговорний процес внесла новина про те, що Президент України цього дня подав у парламент законопроекти про Донбас. «Під час засідання мінської групи надійшла інформація, що Президент зареєстрував законопроекти про реінтеграцію і повернення Донбасу. Росіяни та їх прибічники зустріли новину агресивно і розродилися досить агресивними заявами, мовляв, Україна цими законопроектами порушує добросусідські відносини, називає братів агресорами і взагалі відступає від Мінських угод», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.
Ситуація з безпекою на Донбасі залишається тривожною. Так зване шкільне перемир’я постійно порушується проросійськими силами. А саме сталий та повноцінний режим тиші є принциповою умовою для продовження роботи з гуманітарних, політичних і соціальних питань. Це констатувала українська сторона на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську. Про це повідомила Дарка Оліфер, прес-секретар Леоніда Кучми, котрий представляє Україну в ТКГ. За її словами, одна з важливих складових урегулювання — повернення до лінії розмежування, зафіксованої Меморандумом від 19 вересня 2014 року. А саме: Дебальцеве має бути під контролем України, район Кальміуського, Кумачового, Новоазовська і Саханки треба звільнити від важкого озброєння, уздовж не підконтрольної Україні ділянки україно-російського кордону необхідно забезпечити зони безпеки.
Тристороння контактна група також підтримала ініціативу глави СММ ОБСЄ Ертурула Апакана про відкриття 20 жовтня 2017 року КПВВ «Золоте». Це рішення ухвалили ще рік тому лідери країн «нормандської четвірки», однак ОРЛО продовжують блокувати це питання.
Також Дарка Оліфер поінформувала, що координатор гуманітарної підгрупи Тоні Фріш планує поїздку в ОРЛО. «Україна й ОБСЄ наполягають на тому, щоб серед інших незаконно утримуваних осіб він мав змогу провідати Владислава Овчаренка й Дениса Секацького, у чому пану Фрішу було відмовлено під час попереднього візиту: надто важливо, щоб представник ОБСЄ міг з’ясувати, чи застосовувалися до заручників насильство й катування. Також гостро стоїть питання ідентифікації місця перебування журналіста Станіслава Асєєва», — повідомила вона.
А напередодні зустрічі переговорників формату Україна — ОБСЄ — Росія в зоні проведення бойових дій на сході нашої країни зафіксовано загострення, яке традиційно супроводжує засідання ТКГ. Так, 3 жовтня проросійські військові формування з «Градів» обстріляли позиції українських військових у районі Гнутового, Талаківки, Широкиного.
«Ми спостерігаємо поступове збільшення обстрілів деяких позицій. Крім «Градів», стріляли міномети, кулемети великого калібру. Це був масований обстріл», — розповів в ефірі «Радіо «Свобода» речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко. За його словами, противник розмістив десятки реактивних систем «Град» під Донецьком, біля колишнього Красного Луча й на маріупольському напрямку.
За даними штабу АТО (на 05.10), за минулу добу незаконні збройні формування 19 разів порушили перемир’я. У відповідь наші захисники 12 разів відкривали вогонь на ураження противника.

Ольга ВІТЕР.