Модернізацію телевізійного обладнання сесійної зали Верховної Ради, зокрема заміну телекамер, заблокувало ТОВ «Комтел». Державним підприємством «Парламентський телеканал «Рада» 18 серпня 2017 року оголошено конкурс на проведення відкритих торгів із закупівлі обладнання для телерадіомовлення.  Протягом місяця через сайт ProZorro надходили пропозиції від усіх бажаючих узяти участь у торгах. 19 вересня із дотриманням усіх процедур з’ясувалося, що тендерні пропозиції надійшли від трьох компаній: ТОВ «ДЕПС СОЛЮШЕНЗ», ТОВ «Віжн Хаус» та ТОВ «Комтел».

 

За результатами розгляду пропозицій 29 вересня 2017 року тендерним комітетом встановлено, що вимогам документації відповідають ТОВ «ДЕПС СОЛЮШЕНЗ» та ТОВ «Віжн Хаус». Пропозиції третьої компанії — ТОВ «Комтел» — вимогам телеканала не відповідають за багатьма параметрами і суперечать вимогам тендерної документації. Зокрема, телеканал «Рада» заявляв про необхідність трьох плазмових екранів, натомість ТОВ «Комтел» пропонує лише два екрани. І таких прикладів чимало. 


Зважаючи на це, тендерний комітет пропозиції ТОВ «Комтел» відхилив відповідно до вимог пункту 4 частини першої статті 30 Закону «Про публічні закупівлі». Протоколи спрямовано до ProZorro. Аукціон із проведення торгів мав відбутися 5 жовтня. Утім, 2 жовтня ТОВ «Комтел» оскаржило це рішення.  Такі дії компанії медійники розцінюють як спробу заблокувати проведення тендеру та зірвати закупівлю необхідного обладнання. 


У рамках модернізації сесійної зали планується провести закупівлю відеокамер, комплексу поворотних механізмів та обладнання ефірної апаратної. Апаратну планується зробити на базі PlayOut. Програма передаватиметься на супутник та в мережу Internet. Оцифровування сигналу з сесійної зали здійснюватиметься у форматах HD та SD, а мовлення — одночасно у форматах HD та SD. 


Завершення першого етапу модернізації дасть змогу вести мовлення за вибором у форматі SD/HD-SDI, розповсюджувати сигнал для використання іншими каналами у форматі HD-SDI (16:9) та здійснювати операцію потокового мовлення через Internet.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО

Телевізійні камери, розміщені в сесійній залі, працюють із 2003 року і зношені на 100 відсотків. На 2017 рік  за бюджетною програмою телеканала «Рада» передбачено 20 мільйонів гривень — це капітальні трансферти на придбання обладнання для здійснення технічного переоснащення. Як не раз повідомлялося, за ці кошти телеканал планує провести підготовчі роботи та роботи першого етапу переходу на мовлення у форматі HD, а саме: 


— модернізацію сесійної зали;
— переобладнання апаратної ефірного мовлення.