Учора відкрився дводенний Київський міжнародний економічний форум. Це подія, яка виходить за рамки звичних для столиці конференцій і круглих столів хоча б тому, що зібрала понад тисячу учасників, представників бізнесу з десятків країн — від Об’єднаних Арабських Еміратів до Фінляндії. Плановано виступи всесвітньо відомих економістів Еріка Райнерта, Гаррі Джейкобса, Грема Макстона. Також серед гостей — лауреат Нобелівської премії миру Раджендра Кумар Пачаурі. Цього разу головною темою форуму став економічний розвиток світу в умовах глобальних загроз. Утім, представники України все-таки більшу увагу намагалися привернути до наших проблем. А саме: як піднятися з рівня сировинно орієнтованої країни до процвітаючої.


«Нам необхідне таке економічне зростання, яке, з одного боку, робитиме багатшими громадян, а з другого — не знищуватиме наші природні ресурси. Нині відбувається якраз навпаки: наша економіка орієнтована на сировину, а громадяни стають дедалі бідніші. Це можна змінити через відповідну економічну політику, залучення масштабних і розумних інвестицій», — вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, а також президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк. За його словами, нині за обсягом прямих інвестицій Україна у 5—6 разів відстає від Польщі, у 30 разів — від Норвегії та Швеції.

 

 

На знімках: під час форуму.

Фото зі сторінки Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва у Фейсбуці.

 

Народний депутат Віктор Галасюк, всесвітньо відомий економіст Грем Макстон та лауреат Нобелівської премії миру Раджендра Кумар Пачаурі.

Фото автора.

На його думку, відродження можливе завдяки виокремленню пріоритетних галузей розвитку економіки. Серед них парламентарій назвав зелену енергетику (інвестиційний потенціал сфери — 10 мільярдів доларів), машинобудування, авіа-промисловість, космос, агропереробку. Водночас він нагадав, що низка законопроектів, які обговорювали на минулому економічному форумі, вже стали законами. «Ухвалено законодавство про державно-приватне партнерство, енергосервісні контракти (це абсолютно революційний закон для української екології), про експортно-кредитне агентство», — розповів В. Галасюк.


Відкривав форум Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який запевнив, що Україна стала на шлях економічного зростання. Наступного року, за його словами, збільшення ВВП очікується на рівні трьох відсотків, але після карколомного падіння економіки у 2014 році цього недостатньо. Передусім, за словами прем’єра, слід всебічно сприяти іноземним компаніям, що приходять на вітчизняний ринок. Із вдалих інституціональних кроків, зроблених у цьому напрямі, він згадав створення Офісу супроводження інвестицій й анонсував підтримку вітчизняних підприємств, що вироблятимуть продукцію з високою доданою вартістю. «Ми вперше закладаємо в державний бюджет 2018 року фонд підтримки інновацій», — нагадав В. Гройсман учасникам форуму, додавши сподівання, що наступного року буде ухвалено закони, що визначать діяльність інноваційних та наукових парків.


З конкретних новин Прем’єр-міністр розповів про підсумки переговорів з відомою міжнародною компанією «Дженерал Електрік». «Ми домовилися про те, що будемо об’єднувати наші зусилля для модернізації «Української залізниці». Й ми не просто будемо закуповувати їхні товари, а спільно вироблятимемо їх продукцію. Розпочнемо з локалізації у 10 відсотків, й точно знаємо, що маємо вийти на показник локалізації у 40 відсотків. Це означає, що глобальні гравці дивляться на Україну, як на надійного партнера. Переконаний, що найважчі часи вже минули», — запевнив В. Гройсман на відкритті форуму.